Kungen bland 400-åriga tallar

Visst är det en hisnande tanke att det finns tallar i Luleå som började växa när staden grundades för 400 år sedan? Var finns de? Hur gammal blir en tall? Vad betyder tallen för Luleå?

Den äldsta kända i Sverige är minst 750 år. Men det finns antagligen sådana som blir uppemot tusen år. När ett sådant träd grodde regerade Olof Skötkonung i det som en gång skulle bli konungariket Sverige. Det här var 500 år före Gustav Vasa och ytterligare ett hundratal år innan Gustav II Adolf bestämde att ett antal svenska orter skulle få privilegier som stad, där Luleå var en i mängden.

Tallen på Floras kulle är värd ett namn. ”Kungstallen” för att hedra Gustav II Adolf? Eller varför inte ”drottningen”? Flora sägs vara en kvinna som en gång i tiden testamenterade området till staden för att det skulle bevaras som grönområde och vi får nog tänka att det är tack vare denna framsynta dam vi idag ännu kan känna vördnaden för gamlingen. ”Floras tall” får namnet bli!

Hur gamla är tallarna vi ser omkring oss?

I regel inte gamla alls, i alla fall inte i brukad skog. Tallen avverkas i allmänhet vid 100-årsstrecket och är då inget annat än en yngling, eller rent av ett barn.

Tallen som träd dör först efter ganska många hundra år om inget oförutsett inträffar dessförinnan. Men tallen som organism kan leva vidare i ytterligare flera sekler. Det som sker är inget dramatiskt, men desto mer livgivande.

Den är beständig som torrfura, barken ramlar av rätt snabbt, men stammen står där och ger liv åt en myriad av andra organismer. Knäcks stammen till en ”skorsten” kan den bli ett bekvämt näste för den mäktiga slagugglan. Det liggande trädet, lågan, har ytterligare många år kvar att tjäna som bo till ännu fler arter bland småkryp och svampar medan den sakta multnar ner - en process som kan ta flera hundra år även den.

gammal tall

Tallen som organism kan bli flera hundra år gammal och blir värd för flera olika arter. I den här gammelfurun huserar bland annat en spillkråka.

Var finns då Luleås gammeltallar?

Vi hittar dem där de funnit skydd, ifrån skogsbruk och andra mänskliga påfund, som parkträd eller på de små bergsknabbar som är så typiska för vår stad, såsom Mjölkuddsberget, Skurholmsberget, Lulsundsberget och Ormberget.

En annan tallvänlig miljö är de sandhedar som inlandsisen lämnade efter sig och som sträcker sig i ett stråk från Karlsvikshalvön över Kallaxheden, Sandön och vidare ut till havs till Junkön och Sandgrönnorna längst ut i ytterskärgården. Det här är tallmarker, torra som de är.

Och faktiskt, på några ställen har de klarat sig, gammeltallarna, ifrån mänskliga idéer och påfund - vilket inte är annat än en sensation med tanke på Luleås historia med skogsindustrier och järnframställning.

Hittar vi en 400-årig tall i Luleå?

Kan vi på de här platserna hitta någon som är riktigt åldrad, eller i alla fall halvgammal, sisådär 400 år, samma ålder som Luleå stad? Ja, de finns här och var.

På Floras kulle växer flera stycken och mitt i parken står en som är särskilt majestätisk. Vi kan inte säga exakt hur gammal den är men det är inte osannolikt att dess frö grodde i jorden samma år som det då härskande majestätet satte sigillet på stadsprivilegiebrevet. Den tallen lever och frodas än i dag liksom staden den vakar över.

Luleå är tallarnas stad

Tallen är ett karaktärsträd för Luleå. Den är någonting att vara stolt över, att värna om för dess skönhet, dess betydelse för andra levande varelser. Kanske vi kan kalla Luleå för tallarnas stad? Må Umeå kallar sig björkarnas stad. Ni vet, en tall lever så mycket längre!

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Örjan Spansk

Foto: Joakim Höggren/Örjan Spansk

Logotyp