Liiite närmare naturen i Råneå

Tretton personer från tretton olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I femte delen av Vårt Luleås reportageserie "Vi valde Luleå" möter vi Emelie Hedlund Nilsson och Stefan Marth:

– Om Luleå har nära till naturen så har Råneå liiite närmare.

Augusti 2011. När Stefan Marth kliver av tåget i Luleå har stan vunnit solligan ­­– igen. Det är varmare än vanligt, övergången mellan dag och natt är ­nästan obefintlig och dagarna går sömlöst in i varandra. Sådär som de gör under sommarmånaderna.

– Stan visade verkligen upp sig från sin bästa sida, minns han.

Paret Emelie och Stefan, den ena uppvuxen i Skellefteå och den andra utanför Hamburg i Tyskland valde att sätta ner bopålen i Råneå. Närheten till natur och stad var avgörande i valet av bostadsort.

Ett år senare är Stefan inne på sitt andra år inom rymdteknik på LTU. Sommaren då "varmluften undvek Sverige med kuslig precision" som Stefan lika kort som koncist minns den kalla sommaren 2012 är nästan över, och han har börjat förälska sig i Luleå. I närheten till naturen. Årstiderna. Det är inte "höst tills det är sommar igen" som han är van med under sina uppväxtår i norra Tyskland.

Augusti 2013. Hon hade flyttat runt ett tag. Rest. Jobbat. Upplevt. Men efter en tid i Skåne, där en känsla av väntan vällde över henne, insåg hon att det var dags att vända upp mot Skellefteå igen. Dags att vända hem. Nu, efter ett relativt varmt sommarlov i stan hon var uppvuxen i, tog Emelie ännu ett steg norrut när hon flyttade till Luleå för att plugga naturresursteknik på LTU.

– I Skåne gick jag och väntade på något som jag hade tagit förgivet för att jag växt upp med det. En hel årstid saknades. Vintern!

Emelie Hedlund Nilsson och Stefan Marth på Clarion Hotel sense, där samtliga personer i reportageserien "Vi valde Luleå" träffades.

Solen har just nått över Råneås horisont när en liten flicka glider ner för stigen på en svart och knallgul bob. Vid vägen plockar Stefan upp handtaget och drar boben och dottern förbi fyrvägskorsningen, vidare till förskolan innan han och Emelie tar bussen till jobbet.

Sedan hösten 2015 är de ett par, efter att ha träffats på kajakpaddling i Nikkaluokta som universitetets friluftsförening ordnat.

Ett par blåvita längdskidor är lutade mot väggen precis innanför ytterdörren i deras hem. Som om de var en jacka, något som alltid ska vara nära tillhands när du går ut. En upplogad stig och några staktag senare är de framme vid skidspåret.

– Om Luleå har nära till naturen så har Råneå liiite närmare. Det passar mig och Stefan perfekt, säger Emelie Hedlund Nilsson.

Familjen har bott i Råneå sedan 2017. "Ett bra alternativ för de som inte vill bo i stan, men ändå ha nära till den" förklarar Emelie. Och då syftar hon inte bara på att Råneå har närmare till naturen, utan att bekvämligheter som skola och affärer till idrottsföreningar och kulturinitiativ finns nära till hands.

– Luleå är en fantastisk stad med storstadens puls och småstadens närhet. Därför är det skönt att bo på ett sådant avstånd som gör det lätt att ta sig in och besöka stan när vi vill och behöver.

Det är nio år sedan Stefan kom till Luleå, drygt fem år sedan han och Emelie blev tillsammans. Innan de flyttade till Råneå för tre år sedan stod valet mellan norr om Luleälven eller norra Tyskland, lite närmare Stefans familj.

– Men den naturen som finns här, och tillgängligheten, den finns nästan inte någon annanstans, säger Stefan Marth.

Vilka är Emelie Hedlund Nilsson och Stefan Marth?

 • Namn: Emelie Hedlund Nilsson
 • Ålder: 30 år.
 • Bor: I Råneå
 • Uppvuxen: I Lövånger
 • Gör: Doktorerar inom dagvatten, i ett samarbete mellan Luleå kommun och LTU.
 • Råneå med tre ord: Frihet, natur, lugn.
 • Favoritplats: Var som helst längs Råneå älvdal!

 • Namn: Stefan Marth
 • Ålder: 31 år
 • Bor: I Råneå
 • Uppvuxen: I Tyskland, norr om Hamburg.
 • Gör: Doktorand inom hållfasthetslära på LTU.
 • Råneå med tre ord: Naturnära, skärgård, omtänksamma människor.
 • Favoritplats: Skärgården

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

05 maj 2020

Logotyp