Livsstilen i Luleå fick honom att stanna

Belgaren Quinten Elpers blev uppslukad av norrsken första gången han såg det på bild. Efter en resa till norra Sverige ville han tillbaka. Nu bor han i ett litet samhälle utanför Luleå och har inga planer på att flytta. 

– Norrskenet fick mig hit och är en av anledningarna till att jag stannat. Det är en stor del av mitt liv. Att flytta hit är det bästa jag gjort till 100 procent, min levnadsstandard i alla aspekter är mycket bättre här, säger han. 

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats.

Quinten och hunden Pippin.

På en stor gård i norra Prästholm utanför Luleå bor 32-årige Quinten Elpers tillsammans med sin flickvän Els Verhaest och hunden Pippin. De bor i ett fint rymligt tvåvåningshus och på gården finns flera andra byggnader, bland annat en bastu och bagarstuga. Här är det nära till älven och till skogen.

 Som 25-åring flyttade Quinten till Sverige – bara någon vecka efter att ha fått ett jobberbjudande som servitör.

– Fram till dess bodde jag på den plats där jag är född och uppvuxen. Mina föräldrar blev nog lite chockade. 

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats.


Hustomt med snö


Men om vi backar bandet lite. Quinten Elpers växte upp i ett samhälle utanför Bryssel. Inte särskilt stort och inte med så mycket natur annat än fält och mindre skogsdungar. Han var med i Scouterna i 17 år och fick lära sig att göra eld och ta vara på det naturen har att ge. 

Ett år innan den snabba flytten till norra Sverige pratade Quinten med sin syster, boende i Stockholm sedan många år, om norrsken. Quinten blev genast tagen av himlafenomenet och ville se det i verkligheten. 

– Norra Sverige verkade vara en bra utgångspunkt. Efter resan bestämde jag mig för att åka tillbaka en vintersäsong eller två. Och sen leva mitt liv som vanligt i Belgien, säger han.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats.


Bäck vid eldstaden

 

Men livet tog en annan väg. I Belgien jobbade Quinten som kock, event- och naturfotograf och efter att ha sett jobbannonsen gick det snabbt. Efter en kort intervju var servitörjobbet hans och 1,5 vecka senare var han på väg tillbaka till norra Sverige. 

Nu lever han det liv han alltid drömt om. Ett liv nära naturen och med riktig vinter. 

– Jag älskar naturen, köra skoter, hundspann och allt som kommer med livet här uppe. Det är roligt hur allt blev. Det fanns aldrig en plan, det bara hände längs vägen. Jag är så glad över de möjligheter som kommit och jag har lärt mig mycket och utvecklats. 

Quinten I skogen


Under sommaren är Quinten kock på anläggningen Brändön Lodge. Under vinterhalvåret arbetar han med turism i egen regi tillsammans med Els som sedan tidigare designar lyxresor för turister. I norra Skandinavien finns högklassiga spaanläggningar och hotell – men transporter av lika hög klass saknades mellan destinationerna. Då föddes idén om River Valley Travels. Quinten och Els startade företaget i augusti 2022 och från mitten av december till mitten av april är det ett heltidsjobb. 

– Jag hämtar gäster och kör de överallt men mest i norra Sverige. Det är mer än bara transport från A till B och en del av reseupplevelsen. Ofta stannar vi någonstans på vägen och jag lagar mat åt dem utomhus eller i kåta. Jag har också norrskensaktiviteter där jag berättar om norrsken och hjälper turister att ta bilder. 

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats.


Norrsken av Quiten Elpers


En viktig skillnad mellan att leva i Belgien och i norra Sverige är för Quinten livskvaliteten. Även om det är högt tempo i jobbet så finns det tid för återhämtning på ett annat sätt när dagen är slut. 

– Det är inga trafikköer, det värsta som kan hända är en ren på vägen. Det är mycket mindre stressigt här uppe. Efter jobbet kan jag ta en promenad i naturen eller en skotertur med vänner. Det är gott om plats och hälsosam luft. Småsaker du inte tänker på förrän du kommer hit och känner skillnaden. Jag kan känna skillnad i luftkvaliteten när jag är tillbaka i Belgien, säger han. Quintens familj har nyligen varit och hälsat på i huset i Prästholm. 

– Mamma sa: ”Jag förstår varför du vill leva här och hur mycket du utvecklats som person”. Min hälsa har blivit mycket bättre av att leva nära naturen och vara ute mycket. Jag har också utvecklats socialt i mitt jobb. 

Ett par veckor per år är Quinten tillbaka i Belgien för att träffa vänner och familj. Det är alltid trevligt, men några planer på att flytta tillbaka finns inte. 

– Jag har nyss ansökt om svenskt medborgarskap. Jag ska ingenstans utan vill absolut stanna här. Om jag ser på hur jag bor och det utrymme jag har, det hade jag inte haft en chans till i Belgien. Jag har det mycket bättre här, säger han. 

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman och Quinten Elpers

Logotyp