Luleås poppiga 60-tal

The Beatles kom aldrig till Luleå – men den populära popmusiken hittade hit ändå. Det ena pop-bandet efter det andra såg dagens ljus under 1960-talet. TV och radio spelade en viktig roll för att sprida detta nya kulturfenomen från Storbritannien.

Fotografen Gunnar Bergbom fångade stämningen på scenerna i popens Luleå. Flera av de bilder vi ser här kommer, liksom texten, från stadsarkivet nya bok Luleå under 60-talet.

Ung kvinna i publik som skriker högt vid popkonsert.

Pophysteri på Blackis i Luleå 1967.

Rock blev pop

Under efterkrigstiden kan USA sägas vara föregångsland när det gällde ungdomskulturella företeelser. Detta gällde såväl mode som musik och andra kulturyttringar. På 60-talet kom dock denna scen att förändras. Mycket på grund av the Beatles genomslag kom från början av decenniet Storbritannien att överta Amerikas roll som ungdomskulturens centrum. ”Swinging London” blev ett begrepp som inkluderade musik, mode och andra kulturyttringar riktade till och ofta skapade av ungdomen.

Den från 1950-talet introducerade rockmusiken kom att ersättas av popmusik som, även om den musikaliska uppbyggnaden var likartad, kom att utvecklas i en ny riktning. Även beträffande klädstil sker en förändring. Jeans och skinnjackor, som bars av raggare och rockers, ersattes inom den nya modsstilen av byxor och kavajer.

En bidragande faktor till att nya modefenomen fick stor och snabb spridning låg delvis i den massmediala utvecklingen. TV och radio kunde snabbt nå ut till stora grupper. I detta avseende skedde även en viss internationalisering som exempelvis Radio Luxemburg, vilken dock var svår att nå i de norra delarna av Sverige. När det gäller massmedia och pop kan Sverige sägas ha varit relativt tidigt ute.

Dansande unga kvinnor tillsammans med två gitarrspelande killar i popband.

Popgala på Blackis 1967.

Spelningar på Blackis

År 1963 var The Beatles på en kort Sverigeturné. Under vistelsen medverkade bandet i svensk TV i ungdomsprogrammet ”Drop in”, där de inom parentes passade på att få autografer av Lill-Babs som var programmets huvudattraktion. De stora brittiska banden som The Beatles och The Rolling Stones besökte aldrig Luleå eller Norrbotten. Däremot framgår från pressen att många lokala band kände av konkurrens av mindre kända engelska band, som turnerade relativt flitigt i länet.

Över hela landet bildades nya popband, så också i Luleå. Vid en genomgång av lokaltidningar från perioden framgår att ett flertal band uppstod, tidvis som svampar ur jorden.

Luleå erbjöd även flera konsertlokaler. Ett av de flitigast använda var ”Blackis”, Folkets hus i Svartöstaden, ibland kallat Luleås Nalen. En annan känd lokal för spelningar var Shoppingcenter i Luleå. Där arrangerades spelningar och pop-galor, ofta i samband med större högtider såsom Lucia och nyår.

Popband med fyra unga killar.

Luleåbandet Los Comancheros turnerade runt hela landet och gav ut fyra singlar 1964-1967.

Los Comancheros

Los Comancheros var ett genuint Luleåband bildat 1963–64 och originalbesättningen bestod av Janne Johansson på orgel, Jan-Erik Nordström på bas, Svenne Omberg på trummor och slutligen Uffe Jakobzon på sång och gitarr.

Los Comancheros hade betydande framgångar både lokalt och nationellt, år 1967 hamnade de på andra plats i en tidningsartikel om Sveriges mesta inneband. Bandet turnerade mycket under de år de var verksamma. Mest i norra Sverige ner till Dalarna, men de genomförde även en turné till Skåne vilken resulterade i att de fick en fan-klubb även i Malmö.

Medlemmarna varierade över tid och 1966 flyttade de till Uppsala och senare till Stockholm för att få fler spelställen samt för att komma närmare skivbolag i branschen. Mot slutet återstod endast en av originalmedlemmarna, Jan-Erik Nordström. Bandet spelade in fyra singelskivor och en EP mellan 1964 och 1967.

Popkonsert med ung kvinna som ligger på scenen och skriker.

Konsert med The Marshalls på Blackis 1964. Publiken ser ut att stortrivas.

The Marshalls

The Marshalls var ett annat Luleåband där Lennart Grahn inledde sin popkarriär. Han bildade bandet när han gick realskolan i Luleå och blev kvar till dess han rekryterades till The Shanes. Bilden ovan är sannolikt tagen på Blackis och visar åter på den sedvanliga utlevande publik som var representativ för 1960-talet.

Det dröjde dock inte länge förrän Lennart Grahn lämnade Marshalls för att hösten 1964 börja i The Shanes. The Shanes var ett Kiruna-band som ofta spelade i Luleå.

Studiobild med fem sittande, glada killar i kavaj.

The Shanes bildades i Kiruna men 1964 rekryterades Lennart Grahn från Luleå till bandet. Från vänster Svante Elfgren, Tor-Erik Rautio, Lennart Grahn, Tommy Wåhlberg och Staffan Berggren.

The Shanes

Bandet The Shanes bildades i Kiruna och originaluppsättningen bestod av Tor-Erik Rautio, Tommy Wåhlberg, Staffan Berggren, som senare lämnade bandet, och Svante Elfgren. Det verkliga genombrottet för bandet kom 1965 då Lennart Grahn från Luleå varit med ett år. Det kan även nämnas att en av Shanes singlar spelades in i Beatles studio på Abbey Road i London. Framgången för bandet fortsatte, med flera återkommande placeringar på Tio i Topp och Kvällstoppen.

Som för många popband vid tiden blev värnplikten ett allvarligt avbräck i karriären. Våren 1967 blev fyra av bandet medlemmar inkallade till militärtjänstgöring vid A 8 i Boden. Bandets verksamhet stannade dock inte av helt och efter ”muck” kunde spelningarna fortsätta.

Fem unga män högst upp på en grind vid militär anläggning.

Muck för The Shanes. April 1968.

Bokomslag

FAKTA

  • Läs mer i stadsarkivets bildbok Luleå under 60-talet – Ett urval från fotografen Gunnar Bergboms reportagebilder.
  • Boken kostar 250 kronor.
  • Köpställen:
    Luleå Turistcenter Kulturens hus, mån-fre 10.00-17.00
    Stadshusets reception, mån-fre 08.00-17.00
    Stadsarkivet Stadshuset, mån-fre 09.00-16.00

Text: Stefan Warg

Foto: Gunnar Bergbom/Luleå kommuns stadsarkiv

30 december 2019

Logotyp