Med skärgården som arbetsplats

Hennes kontor är skoter, svävare eller båt. Med utsikt över Luleå skärgård. Kustbevakaren Jenny Holm har spenderat över femton år på sitt drömjobb.
– Jag skulle inte byta bort det eller stan mot någonting annat, säger hon.

Det är en blåsig förmiddag ute i Luleå hamn och i Kustbevakningens lokaler är det skiftbyte. Det är mitt mellan de två säsongerna. Den enorma svävaren och skotrarna har placerats i garaget och istället är det övervakningsfartyget som från och med nu är kontor.

– Vi har precis haft överlämning och ska snart bege oss ut på sjön, konstaterar Jenny Holm.

Hon är en av tre befälhavare bland de 16 kustbevakare som tillhör Kustbevakningens station i Luleå. Det geografiska ansvarsområdet sträcker sig över Norrbotten och Västerbotten, mellan Haparanda i norr och Bjuröklubb i söder. Totalt handlar det om cirka 250 kilometer och över 4 000 holmar och skär.

Kustbevakaren Jenny Holm, 44, är uppvuxen på Junkön i Luleå skärgård. Idag bor hon i Måttsund och har skärgården som arbetsplats.

Kustbevakningen är en statlig myndighet som övervakar och kontrollerar sjötrafiken och fisket, som skyddar miljön och hjälper människor till sjöss längs hela Sveriges kust samt i Mälaren och Vänern. Huvuduppgiften är miljöräddning till sjöss men också att kontrollera hastighet och nykterhet.

Liksom polisen bär kustbevakarna pistol, pepparspray, batong och handfängsel, och hjälper såväl polis, räddningstjänst som ambulans vid akuta händelser.

– Det bästa med jobbet är att det är så varierande. Man vet aldrig vad som ska hända och miljön vi vistas i är otrolig. Norrbottens skärgård är fantastisk. Vi har väldigt bra utsikt från kontoret. Jag har verkligen mitt drömjobb.

Att det skulle bli ett arbete till sjöss stod klart ganska snabbt för Jenny Holm. Född och uppvuxen i Luleå skärgård, med en pappa som var yrkesfiskare, spenderades all ledig tid till havs.

– Jag ville verkligen behålla närheten till havet och skärgården när jag skulle börja jobba. Jag funderade lite på polis men upptäckte sedan Kustbevakningen. Varför det dröjde ända fram till början av 2000 innan jag utbildade mig var för att jag verkligen inte ville lämna Luleå, skrattar Jenny Holm.

Efter studier i Karlskrona och Kalmar har Jenny jobbat på Kustbevakningen i Luleå sedan 2004, varav tio år som befälhavare.

– Vi är alltid fyra stycken i tjänst samtidigt. Och alla hjälps åt med samtliga uppgifter när vi är ute till sjöss, som att köra båten och laga mat. Vi jobbar två-tre dygn i stöten och sover ombord.

Jenny Holm kliver ombord på övervakningsfartyget. På övre däck är det trångt men på nedre finns ett litet kök med gemensam yta. På väggen i köket hänger ett recept på snabbfrallor utan jäst. Och så finns här fyra små hytter. Alla har med andra ord varsitt rum.

– Vi är ett tight gäng. På ett par dygn tillsammans hinner man avhandla en hel del. Det blir som en extra familj, säger Jenny Holm och fortsätter:

– Under mina 15 år har jag ofta varit ensam kvinna. Men nu är vi faktiskt tre stycken. Ändå skulle jag inte säga att det är någon machokultur här.

Trots att Jenny spenderar så gott som all sin arbetstid i skärgården, väljer hon även att lägga sin fritid här.

– Min fritid är 100 procent skärgård. Familjen har båt och några stugor, bland annat mitt föräldrahem på Junkön. Har man inte besökt skärgården så borde man verkligen göra det.

FAKTA: Luleå skärgård

  • Luleå skärgård är den tredje båttätaste i landet.
  • Det går turbåtar från centrala Luleå till Klubbviken, Junkön, Kluntarna, Småskär, Brändöskär och Hindersön både sommar och höst.
  • Luleå skärgård består av 1 312 öar, kobbar och skär.

Text: Mariana Vnuk
Foto: Petra Älvstrand

01 juli 2019

Logotyp