Musikern Basim Jamal är Luleås nya fristadsgäst

Klarinettisten Basim Jamal är Luleå kommuns nya fristadsgäst och under de kommande två åren hoppas han att kunna skapa sig en ny framtid i staden. ”Det är omöjligt för mig att återvända till Mosul”, säger han.

Klarinettisten Basim Jamal är Luleå kommuns nya fristadsgäst de kommande två åren. Efter att ha fängslats och misshandlats av IS i sitt gamla hemland hoppas han nu att permanent få stanna i Norrbotten.

Basim Jamal började sin musikaliska karriär i ett ungdomscenter i Mosul där han lärde sig spela klarinett som är hans huvudsakliga instrument. Han har en kandidatexamen i musik från universitetet i Bagdad och har även arbetat som musiklärare vid Fine Arts Institute i Mosul.

Från mitten av 1990-talet drev han även en uppskattad bokhandel i hemstaden där han sålde böcker eller lånade ut mot en mindre summa till dem som inte hade råd att köpa. Bokhandel var under flera år den självklara mötesplatsen som samlade författare, musiker och studenter.

I Mosul arbetade Basim Jamal i många år som musiker, musiklärare och dirigent. Men livet förändrades drastiskt 2014 när IS intog Mosul och Basim Jamal misshandlades och fängslades en tid på grund av sitt yrke. 2017 kom det till en punkt då det blev omöjligt för honom att stanna kvar i Mosul.

– Jag tvingades fly och träffade en vän som gav mig rådet att kontakta det internationella fristadsprogrammet ICORN och via dem ansöka om fristad någonstans. Jag vågade inte riktigt hoppas på att de skulle kunna hjälpa mig, men när de fått min ansökan sa de att min situation var så allvarlig att jag blev beviljad fristad som musiker, berättar Basim.

Basim Jamal, fristadsgäst i Luleå 2024-2026

I två år var Basim Jamal fristadsgäst i Umeå och han berättar om fina år i frihet då han fick möjlighet att spela musik i flera olika genrer.

– Det var underbart. Det var som att jag kunde andas ut och spela musik. Jag kom i kontakt med en man på ABF och med hans hjälp kom jag med i flera musikprojekt i kommunen.

När fristadsåren var över nekades Basim Jamal uppehållstillstånd, och att återvända till Irak är inte möjligt på grund av den hotbild som finns mot honom. Han ser nu fram emot att skapa musikaliska möten i sin nya stad.

– Jag ser fram emot möjligheten att få spela med musiker i Luleå och Norrbotten. Jag spelar all slags musik, allt från jazz till orientalisk och klassisk musik. Nu övar jag inför en workshop tillsammans med Kulturskolan som anordnar Blåsfestivalen tillsammans med 50 andra musiker den 28 januari, berättar Basim Jamal som dagen innan även spelar på Förintelsens minnesdag

FAKTA Fristad

  • Vad innebär det att vara fristadskommun?
    Att värna om yttrandefriheten genom att låta en förföljd eller hotad konstutövare gästa staden och fortsätta sitt arbete i säkerhet. Konstnären får stanna i två år. Mottagandet av fristadskonstnären arrangeras av kultur- och fritidsförvaltningen, och projektet får stöd av Region Norrbotten och Kulturrådet inom Luleås fristadsarbete.

  • Vem kan bli fristadskonstnär?
    Vilken konstutövare som helst som är hotad eller förföljd för att hen uttrycker sina åsikter och idéer genom sin konst kan ansöka hos ICORN för en chans till fristad. Det kan handla om bloggare, författare, musiker, skådespelare, konstnärer, journalister och andra konstutövare.

  • Hur länge får en fristadskonstnär stanna?
    Uppehållstillståndet gäller i två år, samma tid som kommunens åtagande.

  • Vad händer efter två år?
    Det önskade läget är självklart att situationen förbättrats i hemlandet så att konstnären kan återvända. Men i annat fall kan konstnären välja att söka permanent uppehållstillstånd eller asyl i Sverige, enligt de vanliga asylreglerna.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Jeanette Bergström

Logotyp