Nära naturen i Niemisel

En orörd skogsälv, vacker natur, stor initiativkraft och inte minst ett välkänt berg som drar folk från hela världen: klart, det är Niemisel vi pratar om. På goda grunder utsågs Niemisel som Årets bygd i kommunen och det var första gången en hel bygd utnämndes.

Björkarna har just slagit ut och den första ladusvalan har anlänt när Vårt Luleå besöker familjen Ek vid Trumselet. Jan har precis tänd en brasa vid eldplatsen. Nedanför brusar Råneälven, fåren betar på ängen, växthuset i engelsk stil väntar på att pelargonier och tomatplantor flyttar in.

Det råder inget tvivel om att det är just här Jan, Ulrika och dottern Stina vill vara. ”Det är bara att känna efter där du sitter, säger Jan med ett brett leende. Och det är klart, rötter spelar också in, man har ju landet i sig.”

Niemisel präglas av många fina ställen längs Råneälven. Här är utblicken från Älvens hus.

familj vid elden

 

Grannarna Johanna och Tobias med barnen Tore och Elma (bild) har också kommit, för att grilla korv och marshmallows och umgås en stund i kvällssolen. Johanna Lundmark flyttade från Luleå till Niemisel när hon träffade Tobias för tolv år sedan. Idag i de gifta och har Tore och Elma.

– Det är frihet på ett helt annat sätt, vi är mycket friare att göra vad vi vill, säger Tobias Lundmark och Jan Ek tillägger:

– Vi har inget Ormberget eller färdiga spår här. Ska vi åka skidor så måste vi dra spår själv.


Många aktiviteter

Årets bygd utmärker sig bland annat genom att man har tagit fram en gemensam bygdeutvecklingsplan och arbetat med de aktiviteter man listat i aktivitetsplanen, samt en informationsfolder som delats ut till främst besökare, heter det i motiveringen.

Johanna Lundmark och Ulrika Ek har tillsammans med andra jobbat fram planen och foldern. Flera föreningar i bygden erbjuder många aktiviteter året runt, allt från träning, elljusspår, pizzakväller, revy eller familjemiddagar.

familj vid elden

Jan, Ulrika och Stina Ek (fr v) trivs där de bor vid Råneälven, elljusspåret och badplatsen.

Världskända Snipen

En väldigt populär aktivitet är klättring. Berget Snipen med sin välkända MTV-klättervägg lockar klättrare från Sverige och hela världen till Niemisel. Fredrik Berg från Luleå (bild nedan) är stammis på Snipen. Den här kvällen har han tagit med sig kompisen Pontus Frank som säkrar honom för åter en klättersväng på Snipen.

– Det är en av Sveriges finaste klättervägg och ett väldigt, väldigt fint ställe, lite utmanande också. Jag började klättra här för två år sen och far hit så ofta jag kan.

man klättrar på klättervägg

Populär förskola

Tillbaka i byn lockar ballonger längs vägen på en avstickare mot den stora tegelbyggnaden som en gång var Sveriges första enhetsskola. Där huserar den fristående Kvarnåskolan som firar 10-årsjubileum med pedagoger, barn och föräldrar. 15 barn går för närvarande i förskolan som drivs av en förening. Ulrika Ek jobbade på förskolan i Niemisel när den var i kommunal regi.

– För byn var det väldigt viktigt att vi behöll förskolan, det är en fantastisk förskola, säger hon.

Dottern Stina har också varit på skolans tioårsfest. Hon går nu sjuan i Råneå och har redan planer för framtiden:

– Jag flyttar när jag är 18 och kommer tillbaka när jag 30, avslutar Stina.

kvinna med två barn

Kvarnåskolan firar tio år som förskola. – Det är en fantastisk förskola, de gör nytt varje dag, säger Sanna Svanberg med barnen Sixten och Mira.

karta på kommunen

FAKTA Niemisel i siffror

  • 416 invånare
  • 169 utpendling
  • Lanthandel, hantverksbutik
  • Förskola, fritids60 arbetstillfällen
  • 7,4 procent arbetslöshet

  • Se och uppleva
  • Fiske i Mittitjärn
  • Elljusspår
  • Badplatser längs älven
  • Malmens väg
  • Snipen, Snöberget
  • Råne älven är känd för sina gäddor och
    kräftfisket i augusti

  • Varför heter det Niemisel?
  • Namnet härstammar från ett finkst gårdsnamn som betyder
  • ungefär ”bebyggelsen på den lilla udden".

 

 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Tomas Bergman

Karta: Joakim Höggren

Logotyp