"När jag fick se bilder på Luleå, ville jag inte längre åka till Asien"

Det finns många olika sätt att utforska Luleå på. Ett av dessa är genom en utbytestermin på Luleå tekniska universitet. En student från Tyskland som spenderade våren i Luleå för att läsa är Tomke D'Souza.

Hur ser utbytesstudenter på Luleå? I Vårt Luleås artikelserie berättar utbytesstudenter om sin upplevelse och vad de tycker om med Luleå.

Stadspulsen i Luleå och närheten till naturen är något som Tomke verkligen uppskattar och kommer att sakna när hon åker tillbaka till Tyskland.

– Mitt namn är Tomke D'Souza, jag är en internationell student på LTU från södra Tyskland. För närvarande jobbar jag på min dubbla examen, en i Tyskland och en här i Sverige, i ”international management”, säger hon.

När hon först tänkte studera utomlands var tanken att åka till Asien, men detta var innan hon hittade Luleå.

– Det var ifrån början en vän till mig som hittade Luleå när vi kollade på olika städer och länder. Jag var inställd på att åka till Asien någonstans, men när jag fick se bilder på Luleå och började söka upp lite information om staden ville jag inte längre åka till Asien.

Efter att ha varit här i nästan nio månader älskar hon Luleå och har hittat en stor social sfär med andra internationella studenter från hela världen.

– Det finns en organisation som heter ESN på LTU som organiserar resor och aktiviteter för alla utbytesstudenter. Därigenom har jag hittat en hel del vänner, så nu gör vi våra egna "evenemang" på kvällen eller på dagar när vi känner för det. På våren var vi varit mycket ute på isvägen och jag älskar den lilla ön där ute, gråsjälören, att man kan gå dit och grilla eller för att äta våfflor är så trevligt. I allmänhet gillar jag det kalla och den stilla miljön här uppe, den är så annorlunda ifrån vad vi har i Tyskland.

Stadspulsen i Luleå och närheten till naturen är något som Tomke verkligen uppskattar och kommer att sakna när hon åker tillbaka till Tyskland. När hon blev tillfrågad om hon vill stanna kvar efter studierna eller flytta tillbaka hit senare svarade hon att kanske, men det är verkligen en familjestad.

– En annan sak som jag har tyckt varit väldigt kul är tillgängligheten till secondhandbutiker här, det är något som jag saknade när jag var hemma i Tyskland. På grund av den enkla tillgången till utomhusaktiviteter och den lugna miljön är det en möjlighet i framtiden ja, men jag måste hitta ett bra jobb och kanske när jag har en familj, jag känner att det här är en mycket familjevänlig stad, säger Tomke D'Souza.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Madeleine Bille

Logotyp