Nu skriver hon sitt kapitel i historien om Melderstein

Allting började med en liten bit järnmalm. Idag skriver Katarina Thingvall sitt kapitel i Meldersteins 300-åriga historia. Hon berättar om att förvalta arvet från Norrbottens första järnbruk och att stärka lokalområdet i Råneå Älvdal.

En svart, knölig klump ligger på den handvirkade duken i stora salen. En smått egendomlig placering och uppvisning av en oansenlig sten. Utan den hade däremot Melderstein Herrgård inte funnits idag.

2018 tog hon över verksamheten. Idag skriver Katarina Thingvall sitt kapitel i Meldersteins 300-åriga historia.

I början av 1700-talet fick Råneåbon Per Andersson en liknande sten i gåva från samerna under en byteshandelsresa. Men väl hemma lämnade han in den till byns kyrkoherde, och där blev den liggande.

Under en lång period var stenen – eller rättare sagt järnmalmen – bortglömd. Till slut blev den dock hittad av Carl-Johan Thingwall, som gift sig med kyrkoherdens dotter. Tack vare den kunde han göra den första inmutningen i Malmberget, och starta Melderstein Verk tillsammans med affärsmännen Jonas Meldercreutz och Abraham Steinholtz. Melderstein var under den tiden ett eget litet samhälle kring järnbruket och herrgården.

– Vi tror att runt 20 000 norrbottningar har sitt ursprung från Melderstein, berättar ägaren av Melderstein Herrgård Katarina Thingvall

Under århundrandena har Melderstein hunnit vara både järnbruk, skolhem och storjordbruk under ledning av allt från adelsmän och familjen Bernadotte till Svenska Missionsförbundet. Men 1995 återgick gården än en gång i släkten Thingvalls ägo när bröderna Göran och Gunnar Thingvall köpte fastigheten.

Katarina tar Meldersteins historia vidare

Katarina slår upp portarna till matsalen. Redan som 14-åring sprang hon runt mellan borden och serverade bröllopsgäster under somrarna, medan pappa Göran stod i köket. Även om många av hennes bästa minnen från uppväxten kommer härifrån, var det inte helt självklart för Katarina att ta över verksamheten. I alla fall inte till en början.

– Men sen kände jag bara: nu kör vi, säger hon och fortsätter:

– Jag får skriva ytterligare ett kapitel av Meldersteins berättelse. Och att få vara del av historian är ju såklart jättehäftig. Det är en stolthet.

Den korallgröna moraklockan i matsalen är en av de få sakerna som finns kvar från tiden när Melderstein var ett järnbruk.

Den korallgröna moraklockan hade fyllt matsalen med den karakteristiska halvtimmes-gonggongen nu, om den inte slutat ticka någon gång mellan järnbruks- och jordbrukstiden. Uret är en av de få saker som finns kvar från herrgårdens barndom. Men under de senaste två decennierna har allting försiktigt restaurerats för att i alla fall återställa lokalerna i 1700-tals anda.

– Det finns en speciell atmosfär här. En slags harmoni. Något som ligger och pyr i luften, och som är svårt att sätta ord på. Men det känns att det finns en historia här, en själ.

Besökare från både när och fjärran

Nu är det drygt två år sedan Katarina tog över verksamheten, och familjen flyttade in i den lilla lägenheten på övervåningen. Tanken är att fortsätta i samma anda som hennes pappa och farbror, att jobba med konferenser, bröllop och mot besöksnäringen. Tidigare har gästerna mest kommit från fyrkanten – Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn – men nu satsar Katarina även på att nå fler utomlands. Samtidigt jobbar hon mer än någonsin för att utveckla lokalområdet.

Genom den ekonomiska föreningen Fembyarna, där hon sitter med i styrelsen, vill hon stärka byarna i den nedre delen av Råne Älvdal. Göra de mer tillgängliga för besökare, och göra det enklare för människor att njuta av naturen. Förhoppningen är också att Melderstein ska bli en större del av lokalbefolkningens vardag.

– Vi har haft julmarknader, tjejkvällar, våffelbruk och sommarservering. Att få vara en naturlig del av lokalbefolkningens liv är jätteviktigt. Otroligt många har en koppling till Melderstein och minnen härifrån. Att låta minnena leva vidare, och att förvalta dem, är ett stort och jätteroligt ansvar, säger Katarina Thingvall.

FAKTA

  • Namn: Katarina Thingvall.
  • Ålder: 37 år
  • Gör: Ägare av Melderstein Herrgård.
  • Favoritplats i Råne Älvdal: Melderstein Herrgård.
  • Råne Älvdal med tre ord: Natur, vackert, frihet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

Logotyp