”Så mycket böcker, så lite tid”

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen som arbetar med olika saker. Den här gången träffar vi Anna-Lena Strandberg som är bibliotekarie på Bokbussen där hon också ibland agerar chaufför.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Anna-Lena Strandberg gör sig redo för att åka ut med bokbussen till förväntansfulla kommunmedborgare.

Hej Anna-Lena! Vad gör du på jobbet hela dagarna?

– När jag jobbar inne i bokbussens lokaler i Kulturens hus sysslar jag med traditionella biblioteksuppgifter såsom inköp av böcker, göra i ordning böckerna för utlån, gallring med mera. När det gäller turerna med bokbussen så är jag medföljande bibliotekarie och ibland även chaufför. Arbetsuppgifterna på bokbussen är egentligen väldigt lika de som finns på ett stationärt bibliotek, det är bara det att allt är i ett lite mindre format.

Finns det flera olika bokbussar och vilka inriktningar har de i så fall?

– Vi har två bokbussar i Luleå kommun: en för allmänheten och en för barn och ungdom. Bokbussen för allmänheten kör ut till byarna både under dag- och kvällstid. Längsta turen är till Grundforshed, en resa på 20 mil tur och retur. Bokbussen för barn och ungdom kör till 39 förskolor och 10 skolor som inte har ett fast bibliotek i närheten.

– Totalt arbetar sex personer på våra två bokbussar. Vi har två ordinarie chaufförer och sedan har två av oss C-körkort och kan vara chaufförer. Bussarna är 12 meter långa och väger hela 14 ton.

Lånar bokbussarna ut annat än böcker?

– Ja, vi har också tidskrifter, ljudböcker, dvd-skivor och Daisy (talböcker). Förutom allt som hör till böckernas värld så har vi också en verksamhet som omfattar hela bibliotekets uppdrag kring digital delaktighet, demokrati och läsfrämjande.

– Några gånger varje termin åker vi bland annat ut med bussen för allmänheten för att informera om de digitala resurser som finns både på biblioteken och på andra ställen, till exempel myndigheter, i kommunen.

– Bokbussen för barn och ungdom har också fått ett utökat uppdrag som går ut på att nå barn och deras vårdnadshavare utanför skoltid. Ibland är vi även med på externa aktiviteter såsom julmarknader, byadagar eller kommunanordnade festiviteter.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Jag har roligt på jobbet varje dag! Människor, möten och böcker är en oslagbar kombination. Jag tycker om berättelserna som låntagarna bjuder på och även berättelserna i bokform som man kan vidareförmedla till andra så att de får en härlig lässtund.

– Det är också otroligt tacksamt att arbeta på bokbussarna. Folk är oftast så glada när vi kommer och låntagarna besöker oss verkligen i ur och skur. Jag tycker också om att jag får uppleva de olika årstiderna så intensivt när vi är ute med bussen. Genom den stora framrutan har man bra utkik över naturens växlingar och ibland får vi se djur såsom fåglar, rävar och älgar.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Ibland kan låntagaren säga: ”Jag letar efter en bok och den är blå”, till exempel. Då får man gå in i ett slags detektivarbete som kan vara ganska klurigt, men också spännande. Men det svåraste är nog ändå när låntagare som man lärt känna, och som kommit år efter år, avlider. Då kan saknaden vara stor.

Hur länge har du jobbat med ditt nuvarande jobb och vad har du gjort tidigare?

– Jag har jobbat här sedan 2012. I grunden är jag konstvetare och bibliotekarie. Tidigare har jag bland annat jobbat på flera andra bibliotek i Luleåtrakten, på Statens konstmuseum, äldreboenden och som bartender.

Vad har du själv för favoritbok?

– ”En dag i Ivan Denisovich liv” av Aleksandr Solzjenitsyn. Den handlar om en dag i en lägerfånges liv. Men det finns så många bra böcker. Som jag brukar säga: Så mycket böcker, så lite tid!


DET HÄR ÄR ANNA-LENA STRANDBERG

Yrke: Bibliotekarie.

Ålder: 57.

Bor: Luleå.

Intressen: Dans, djur, natur, läsning, simning och annan träning, samt att umgås med familj och vänner.

Det bästa med Luleå? De distinkta årstiderna och närheten till vatten, i fast och flytande form.

Vill du besöka Bokbussen? Kolla in turlistan här: https://bibblo.se/lulea-allmanheten-turlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Marina Wikberg

Logotyp