Sanna i Metsund odlar åt kommunen

När Sanna Wikström och hennes sambo Johan bytte stadslivet mot en gård i Metsund, fanns redan ett intresse för odling som växte sig starkare. Vad som började som en dröm om självförsörjning har vuxit till en affärsverksamhet. Som månskensbonde driver Sanna ett småskaligt jordbruk och inspirerar till ökad beredskap.

Sanna Wikström förstår värdet av maten på tallriken.

När Sanna Wikström och sambon Johan började längta ut från lägenheten till en större gård hade Sanna redan satt sig in i odling och andelsjordbruk. Ett första mål var att bli självförsörjande på grönsaker.

– Men när jag räknade på det så var självförsörjning ett för enkelt mål för två personer. Sen börjar man ju tänka på nyttan av det, just för att det är brist på producenter i Norrbotten.

I Norrbotten produceras bara cirka 25 procent av maten inom länet, vilket innebär att vi i dagsläget är beroende av att köpa in största delen av våra livsmedel utifrån.

Kommunen en av kunderna

På gården i Metsund har Sanna ett växthus, en avdelning med röda pallkragar och ett antal friland. Hon odlar vackra blommor och ett flertal grödor; många olika sorters kål, zucchini, purjolök, polkabetor och gulbetor, bönor, morötter och potatis. I växthuset hänger klasar av tomater och ett par maffiga auberginefrukter.

– Jag provar och ser, vad är det som funkar? Jag hittar lämpliga sorter som funkar bra och ger mycket, säger Sanna Wikström.

En del av grönsakerna är till försäljning, en del för eget bruk. En av kunderna är Luleå kommun som via återförsäljaren Noah köper in småskaligt närproducerade råvaror till skolköken.

– Det är absolut en bra början, säger Sanna Wikström, som hoppas på en utveckling.

Månskensbonde

Från Metsundsgården har skolköken köpt in kål och kålrötter. Sanna säljer också sina grönsaker vid gårdsförsäljning och på olika marknader. Inför nästa säsong tittar hon på fler alternativ, till exempel restauranger som är intresserade av lokalt och småskaligt odlade råvaror.

Utöver arbetet på Metsundsgården har Sanna en heltidsanställning. Hon kallar sig inte deltidsbonde utan i stället månskensbonde.

– Jag står där med pannlampan i mörkret, säger Sanna och berättar om ett väl spännande möte med en älg i vitkålslandet.

En man och en kvinna i en grädgård och en bönodling.

Bönorna odlas för eget bruk. Sanna och sambon Johan delar intresset för hemberedskap.

Vill se bättre beredskap

Ytterligare en poäng Sanna Wikström gör är värdet av beredskap. Idag finns ofta matlagret på den lastbil som levererar maten till butik.

– Det behöver inte bli krig för att vi ska få störda leveranser, det kan vara en väderhändelse eller ett ras på vägarna. Det kan bli strömavbrott och fyrtio minusgrader. Vad gör vi då?

Idéerna och planerna är många hos Sanna Wikström för att förbättra både intresset för odling och därmed självförsörjningsgraden i Norrbotten.

– Barn och äldre odla skulle kunna odla tillsammans på förskolor. De äldre sitter ju på kunskapen. Samma i bostadsområdena. Man kunde göra en odling i Örnäsparken för de som bor i lägenhet och utnyttja de gamla potatisförråden i källarna. Jag saknar en trädgårdsutbildning i Luleå också. Det finns så många idéer och planer. Jag hade behövt vara konsult, säger Sanna Wikström.

Den 24 september kan du delta på kostnadsfria dags-och kvällsaktiviteter på temat kris- och hemberedskap. Läs mer om evenemanget på Kulturcentrum Ebeneser här. Länk till annan webbplats.

FAKTA

  • Luleå kommun har som ambition att bidra till ökad självförsörjning i Norrbotten.
  • 2024 är andra säsongen då kommunen köper in lokalproducerade råvaror från mindre gårdar kring Luleå.
  • NOAH är återförsäljare för lokala produkter från ett 40-tal producenter i närområdet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text, foto och video: Malin Svedjeholm

Logotyp