Spelet förde dem samman

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Maya Umar.
– Oh. My. God! Luleå har en helt förtrollande vinter. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det är som en saga.

Maya Umar minns tillbaka på den sena augustikvällen för sju år sedan. För ett litet tag sedan hade hon varit hon hemma och levt vardagen i Petaling Jaya, en stad strax utanför Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Den kvällen satt hon på en av bänkarna vid Södra hamnplan och kände hur värmen sakta avtog i takt med att solen gick ner.

– Det var en av de första platserna i Luleå som Tobias visade mig. Det var verkligen jättevackert. Det är fortfarande en av mina favoritplatser, berättar Maya Umar.

Genom ett dataspel fann Maya Umar från Petaling Jaya i Malaysia och Tobias från Luleå varandra för sju år sedan. Sedan dess har det hänt mycket i Mayas liv. ”Det är 180 grader från mitt liv i Malaysia. Men ja, allting har verkligen bara fallit på plats. It was meant to be”, säger Maya Umar.

Spel har alltid varit en stor del av Mayas liv – och det är tack vare sin hobby som hon hamnade på den där parkbänken på Södra hamnplan sommaren 2014. Några månader tidigare hade hon träffat Tobias Andersson i dataspelet Minecraft. Tillsammans med människor från hela världen byggde de upp nya världar på samma server. Men när alla andra loggade ut satt de två kvar och pratade i chatten. Han i Luleå. Hon i Malaysia.

Det blev många sömnlösa nätter och oavbrutna samtal. Minecraft byttes ut mot Skype och timmar övergick i dagar och veckor. De lärde känna varandra utan och innan – och de var tvungna att ses. Efter en arbetsresa till London flög Maya vidare till Sverige och Luleå. Passande nog var det redan bestämt att Tobias skulle vara på flygplatsen exakt den tiden hon landade. Samma plan som hon kom med skulle Tobias pappa ta tillbaka samma väg.

The red thread of fate är en kinesisk teori som handlar om att alla har en osynlig röd tråd knuten runt ett finger. Den andra trådänden är knuten runt fingret på ens sanna kärlek eller personer du är avsedd att träffa. Vi brukar säga att det var så för oss. Allting bara föll på plats när vi träffades, säger hon.

Luleå - Malaysia - Luleå

När den tio dagar långa semestern väl var slut ville hon inte lämna, varken Tobias eller Luleå. Men uppehållstillståndet satte stopp. Hon kunde inte stanna i mer än tre månader. Istället flyttade Tobias till värmen, stadspulsen och Mayas stora familj i Malaysia. I december 2015, ett år efter Tobias flytt, stod de framför 800 bröllopsgäster i Mayas familjehem och sa ja till varandra.

Livet i Malaysia var på många sätt väldigt bra. Men de visste att de ville tillbaka till Luleå. De längtade efter den norrbottniska naturen. Efter vattnet och det mildare klimatet. För Maya, som vuxit upp i en storstad där det alltid var något på gång, var det var det precis det lugnet hon behövde. Men det var när de bosatt sig i Luleå 2016 som hon på riktigt föll för livet i norr. Det var då hon fick uppleva sin första vinter, och sitt första norrsken.

– Oh. My. God! Maya bokstaverar orden långsamt innan hon fortsätter,

– Luleå har en helt förtrollande vinter. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det är som en saga.

Efter en tid tillsammans i Malaysia flyttade Maya Umar och Tobias till Luleå. Den norrbottniska naturen, det mildare klimatet och lugnet var vad som lockade dem till Tobias hemstad.

Spel blev även Mayas karriär

Via Career center på LTU och Arctic Business incubator kom Maya i kontakt med Ingrid Fridesjö, grundare av produktionsbolaget Blamorama Productions. Än en gång föll allting på plats. Det växande företaget behövde anställa och Maya hade en utbildning inom creative media och film med sig från Malaysia. Det sa bara klick, som Maya själv beskriver det, och i november 2017 började hon som videoproducent på företaget.

Den lilla vindsvåningen, som ligger inkilad mellan flera angränsande arbetsplatser, känns inte som ett typiskt kontor. De stora takfönstren ger Maya första parkett över favoritplatsen Södra hamn. På väggarna samsas personliga klätterväxter och upphängda power-citat med spelaffischer. För spel är numera inte bara ett stort intresse. Det är hennes jobb.

Tillsammans med Tobias började hon utforska gamification, ett sätt att öka engagemang och interaktivitet för en viss sak genom att använda spel eller spelelement. 2020 startade Maya och Ingrid dotterbolaget Blamorama Games, och 2021 lanserar de sitt första spel ”Bumi: Next stop, Earth!” Ett mobilspel som vunnit prestigefyllda priser för sitt innovativa sätt att få spelare att engagera sig i klimatrörelsen, redan innan det nått marknaden.

– Jag har svårt att greppa hur mycket som faktiskt hänt de senaste sju åren, sedan jag träffade Tobias. Det är 180 grader från mitt liv i Malaysia. Men ja, allting har verkligen bara fallit på plats. It was meant to be, säger Maya Umar.

Vem är Maya Umar?

  • Ålder: 31 år.
  • Gör: Videoproducent Blamorama Productions och co-founder Blamorama Games.
  • Uppvuxen: Petaling Jaya i Malaysia.
  • Bor: Kronan.
  • Favoritplats i Luleå: Södra hamn och Kyrkbyn.
  • Luleå med tre ord: Kallt, närhet, midnattssol.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

Logotyp