Stipendiater bakar nytt av gammalt

De lämnade Luleå som fotbollsspelare. De kom tillbaka som konstnärer. Axel Landström och Victor Isaksson Pirtti är årets ateljéstipendiater och de är här för att leka, experimentera och flytta berg.

Yin och Yang. Den drömmande tidsoptimisten och den formsäkra realisten.

Victor och Axel möttes redan som bebisar i sandlådan på Mjölkudden, men fann inte varann på riktigt förrän i gymnasiet. Då skulle båda bli fotbollsspelare.

– Vi hade varit rivaler på planen men blev bästisar i klassen och fick en aha-upplevelse när vi insåg att våra mammor sammanfört oss redan i sandlådan, säger Axel Landström.

Axel Landström och Victor Isaksson Pirtti gillar att experimentera med material och former.

Efter studenten, när fotbollsskorna lagts på hyllan och vardagen tog vid, kände vännerna att de ville något mer med livet än att jobba, sova, äta. De ville ut i världen och pröva sina vingar!

– Vi sökte till en utbildning i smyckesdesign i Florens. Mest var det äventyret som lockade, men utbildningen visade sig vara en fullträff, säger Victor Isaksson Pirtti.

Experimenterar med spill

Året i Florens gav mersmak och vännerna sökte sig till en designutbildning i Lund, där de testades under två dagars uttagningar. Vissa såg dem som ett paketerbjudande, och båda blev antagna till den treåriga konstskolan.

Under utbildningen har duon skapat stolar av plast och paltsmet, de har byggt skulpturer av metallskrot och hittat sin nisch genom att experimentera med restmaterial från industrin.

De har blandat pulver från gruvan med spill från vodkaindustrin och ”bakat” nya material. Duon fascineras av att experimentera med texturer, manipulera saker och ge resterna – det som anses som värdelöst – ett nytt liv.

Namn av nonsens

– Vi gillar att jobba med motsatser och mixar gärna det skånska med det norrbottniska i ett ”Skårrland”. Vi har jobbat med gruvnäringens pulver under jord och Lantmännens vete ovan jord, vi blandar det döda med det levande och mixar slättlandskapet med fjällen, storstad med landsbygd.

Att Victor och Axel skulle jobba tillsammans har de alltid vetat. Efter utbildningen gick de in i ett projekt med Ballingslöv och det var också då deras företag Lab La Bla föddes.

– Vad namnet betyder? Haha, det är bara nonsensord som Axel satt och kluddade ner i ett block. Det kändes lagom opretentiöst och ser snyggt ut i skrift, säger Victor.

Bjuder på nya recept

Som stipendiater får Victor och Axel nyttja ateljén och Konstnärernas Kollektivverkstad på Kronan. Året avslutas med en utställningen Moving Mountains i Konsthallen på Kulturens hus.

– Vi ska baka nya berg och flytta berget istället för staden. Överskottspulver från pelletstillvekningen på LKAB kommer att spela en huvudroll i utställningen som, förutom en ”receptbok”, bland annat ska bjuda på film, ljud och skulpturer.

FAKTA LULEÅS ATELJÉSTIPENDIUM

  • Luleå kommuns ateljéstipendium instiftades 2003 för avgångselever vid konsthögskolorna i Norden.
  • Elever som genomgått konstlinjen vid Sunderby Folkhögskola kan också söka stipendiet.
  • Stipendiaten får tillgång till en egen ateljé på Kronanområdet.
  • I slutet av sin stipendiattid får stipendiaten genomföra en utställning i konsthallen på Kulturens hus.
  • I år kom 12 ansökningar in.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp