Svetsaren Lidia blev lärare

När industrin skriker efter arbetskraft och yrkeslärare är svårrekryterade satsar gymnasieskolan på att skapa en buffert inför kommande pensionsavgångar. Svetsläraren Lidia är en av dem som stärker bemanningen.

Svetslågorna lyser upp båsen i skolans industrilokaler och Lidia Söderberg tar på sig skyddshjälmen för att gå in och vägleda eleverna i deras arbete med svets och plåtbearbetning.

Svetsaren Lidia Söderberg

Hon har många års erfarenhet av avancerat svetsarbete i industrin, nu lär Lidia Söderberg ut sina kunskaper till både gymnasiets och vuxenutbildningens elever.

Anna Nilsson, rektor Teknikcollege på Luleå gymnasieskola

Rektor Anna Nilsson

Lidia har, precis som de flesta yrkeslärarna på gymnasiet, en bakgrund som skicklig yrkeskvinna i industrin. För att komplettera sina kunskaper får hon nu en yrkeslärarutbildning vid sidan av tjänsten som svetslärare.

Förstärker lärarlaget

Överrekryteringen av yrkeslärare är en satsning för att trygga kompetensförsörjningen i skolan.

– Vi har bara haft en svetslärare och han går i pension om några år. För att vara säkra på att vi inte förlorar kompetensen i och med pensionsavgången har vi redan nu anställt Lidia. Med två svetslärare blir vi heller inte lika sårbara som tidigare, säger Anna Nilsson, rektor för gymnasieskolans teknikcollege.

Hon berättar att industrin skriker efter utbildat folk och intresset för yrkesutbildningarna har ökat, därför är det viktigt att säkra lärarkompetensen.

Trivs i ny roll

Lidia Söderberg, som tidigare ägnade sig åt att svetsa allt ifrån bildelar till oljepannor, trivs i den nya rollen som lärare.

– Det är roligt att jobba med ungdomar och att hjälpa dem ut till ett bra liv och arbetsliv, säger hon.

FAKTA Luleå gymnasieskola

  • Luleå Gymnasieskola är en av Sveriges största gymnasieskolor, beläget mitt i centrum på ett samlat campusområde.
  • Här finns 17 nationella program, flera nationellt godkända idrottsutbildningar samt spetsutbildning i matematik.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp