Systrarna återvände till hemkommunen: ”Man ser den med nya ögon”

Efter många år i Stockholm valde systrarna Malin och Anna Friman med familjer att flytta upp till hemkommunen.
– Det är lyxigt att få ge mina barn den uppväxten jag själv har fått, säger Malin Friman.

Anna Johansson Friman och Malin Friman flyttade till Stockholm för många år sedan, men valde att återvända till sina hemtrakter med sina familjer.

Malin Friman är uppvuxen i ett klassiskt villakvarter i Råneå, men lämnade hemkommunen efter gymnasiet och har bott många år i Stockholm.

– Planen var att bo där något år, men det blev 16 år. Jag träffade min man och vi fick vår första dotter 2017. När andra barnet kom var en fyrarummare för liten så vi började titta på hus, men priserna var sanslösa. Min man Hampus har pluggat på Luleå tekniska universitet så han visste vad det innebar att bo här. Det var han som var den drivande i att flytta upp, säger hon.

Sommaren 2020, efter 16 år i huvudstaden, blev det av. Malin Friman, mannen Hampus och deras två barn Hedda och Lilly flyttade till Råneå. Tanken var att hyra ut lägenheten i Stockholm i endast ett år, men när de kommit upp blev de kvar.

– Det finns en enkelhet, en närhet till allting. Mina föräldrar och en del vänner bor i byn. Det är en stor omställning i livet att flytta så långt, men det har känts rätt från början.

Film: Malin och Anna Friman berättar om flytten tillbaka till hemkommunen.

Efter att ha hyrt hus av vänner i två år hittade familjen sin drömvilla, ett vitt sekelskifteshus med gröna fönsterkarmar, i ett villakvarter på Holmen vid älven.

– Vi ville ha ett hus med själ, säger Malin Friman.

Döpte villan till Pippihuset

Dottern Hedda tyckte det påminde om Pippi Långstrumps hus Villa Villekulla så familjen har döpt det till ”Pippihuset”. Sedan våren 2022 har renoveringar pågått och familjen berättar att de försöker bevara och återanvända så mycket som möjligt. De köpte huset med alla gamla möbler i och ett nedsänkt tak som har tagits bort för att få takhöjden tillbaka har i stället använts till bygget av ett skafferi. Bara fantasin sätter gränserna.

– Hampus dröm har alltid varit att bygga ett kök och nu har vi dessutom också byggt tvättstuga och badrum.

Huset är döpt efter Pippi Långstrumps hus Villa Villekulla.

Tomten, som också rymmer en bagarstuga och ett härbre, ligger i utkanten av ett villakvarter, men med buskage och växter är den som en alldeles egen oas vid älven. Så småningom ska familjen odla potatis och jordgubbar på gården.

Ser Råneå med nya ögon

De trivs i Råneå.

– Det finns en stor gemenskap som vi uppskattar mycket. Alla hjälper varandra och är välkomnande. Jag tror inte att jag upplevde Råneå på det sättet när jag var liten. Man ser det med nya ögon, säger Malin Friman och fortsätter:

– Min man tycker också mycket om att bo här. Det är så roligt, han är nästan mer av en Råneåbo än jag.

Barnen Lilly och Hedda får växa upp i en idyllisk miljö, precis som sin mamma och moster gjorde.

Båda systrarna har flyttat upp

Ungefär samtidigt som Malin Friman hittade sitt drömhus i Råneå flyttade systern Anna upp från Stockholm till Ängesbyn.

– Både Malin och många av mina kompisar bor i här uppe nu. Vi var ganska färdiga med Stockholm, men jag hade däremot aldrig varit i Ängesbyn när vi flyttade dit. Vi blev kära i vårt hus, säger hon.

Efter fjorton år i lägenhet i Stockholm hittade familjen en faluröd Norrbottensgård från 1700-talet i Ängesbyn. Inredningen har de hittat på loppmarknader och auktioner. På gården odlas grönsaker och potatis.

– I Ängesbyn är det bekvämt nära allting, med tjugo minuter till Luleå, Boden och Råneå, säger Anna Johansson Friman och tillägger att systrarna nu kan äta söndagsmiddag med sina föräldrar, någonting de inte gjort på många år.

Pippihuset har en stor tomt med mycket växtlighet som skapar en egen oas vid vattnet.

Systrarna är glada att deras barn kommer få växa upp i Luleå kommun.

– Det är lyxigt att få ge mina barn den uppväxten jag själv har fått, med friluftsliv och närheten till naturen. Vi är mycket ute året runt. Holmen kallas i folkmun för ”Byn mellan broarna” och det låter lika vackert som det är. Man blir lite patriotisk när man flyttat hem till byn igen, säger Malin Friman.

Hennes döttrar föddes i Stockholm och har varit med om flytten, men kusin Assar såg dagens ljus i Luleå kommun.

– Det känns underbart att han ska få den barndomen. Det var delvis därför vi flyttade upp, säger Anna Johansson Friman.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

Foto: Sanna Kalla

Logotyp