Utmanande och varierande att vara planarkitekt

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Den här gången träffar vi Mia Ozoh som är planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen, där hon bland annat projektleder planeringen för det nya bostadsområdet Hertsöheden.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Porträttbild på Mia Ozoh sittande i skogen och texten "Jag spelar roll" i en ljusblå cirkel

Mia Ozoh tillbringar gärna tid ute i naturen, som här i den lilla skogsparken i bostadsområdet Dalbo.

Vad gör du på jobbet?
– Jag jobbar med detaljplanering. En detaljplan reglerar vad marken får användas till samt vad och hur man får bygga inom ett område.

Hur kommer det sig att du utbildade dig till planarkitekt?
– Jag ville egentligen jobba med miljöfrågor men träffade en planarkitekt som övertygade mig att detaljplanering var det roligaste att jobba med. Han hade rätt! Men jag valde att även utbilda mig inom miljökonsekvens­beskrivning, så att jag kan jobba både med detaljplaner och miljöfrågor.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det är så utmanande och varierande. Och att jag har världens bästa kollegor! Vi är ett superhärligt gäng.

Vad är det mest utmanande?
– Att göra den bästa avvägningen mellan olika intressen som berörs vid detaljplaneläggning. Det är många olika intressen som behöver avvägas och vissa intressen väger tyngre än andra. Det kan handla om vilken mark som ska bebyggas, med vad och hur högt, var en väg ska dras fram eller vilken mark som ska skyddas från bebyggelse.

Hur ser din roll ut när det handlar om att Luleå ska växa till 100 000 invånare?
– Min roll är att ta fram detaljplaner som möjliggör bostäder, arbetsplatser, offentlig service och infrastruktur så att Luleå kan växa.

Vad är viktigt att tänka på i utformandet av nya bostadsområden, som exempelvis Hertsöheden?
– Det är viktigt att ta tänka på vad som är unikt för platsen, vad man vill lyfta fram och förstärka. Hertsöheden är i dagsläget ett naturområde som ligger alldeles intill Ormberget-Hertsölandets naturreservat och det är ett välbesökt rekreationsområde. Vi jobbar med en stark koppling mellan Hertsöheden och naturreservatet som har ett stort utbud av utflyktsplatser, spårsystem och stigar. Hertsöheden ska även i framtiden vara en plats med mycket natur och grönska, där man trivs att både vistas och bo.

Det här är Mia Ozoh

  • Yrke: Planarkitekt
  • Ålder: 41 år
  • Bor: Dalbo
  • Intressen: Vara ute i naturen. Träning & hälsa.
  • Det bästa med Luleå: Naturen och närheten till vatten!

Arbeta som planarkitekt i Luleå kommun

På stadsbyggnadsförvaltningen jobbar planarkitekter och många andra yrkesgrupper.
Håll utkik efter lediga jobb på lulea.se Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Ellen Vikman

Logotyp