Vasaloppsveteranen stannade i Luleå: "Det är Sveriges skidmecka"

Möt mannen som älskar Luleå. Professorn, friluftsmänniskan och skidåkaren med stort S berättar om hur han hamnade i Luleå och vad som håller honom kvar. "Luleå är paradiset på jorden för mig", säger Lars-Erik Persson.

Lars-Erik Persson älskar Luleå. Han har bott här sedan 1975 och har stannat kvar på grund av den vackra naturen och förutsättningarna för skidåkning. Skidorna han håller upp har kvar etiketterna från många Vasalopp.

– Jag har valt att stanna. Jag älskar Luleå och naturen som finns här. Jag tycker om att vistas i skog och mark. Jag plockar 80 liter hjortron på hösten och pimplar i Södra hamn på vintern, säger Luleåbon som flyttade från Porsön till Småbåtsgatan i Södra hamn för två år sedan.

Lars-Erik Persson föddes 1944 i Lilla Svananbyn vid Dorotea. På grund av hårda livsvillkor och då okända sjukdomsproblem var han det enda överlevande barnet i familjen. Den läkare som räddade livet på honom blev en betydelsefull person för honom.

– Jag fick bo hos honom i fyra år under min tid i realskolan i Dorotea, som ligger två och en halv mil från Svanabyn. Han blev min mentor och viktigaste rådgivare. Man kan säga att grunden till min akademiska karriär beror på honom, säger Lars-Erik Persson och berättar att han senare blev professor i matematik vid Luleå tekniska universitet, vilket han varit till och med 74 års ålder.

Först ville han bli läkare, men när han inte kom in på utbildningen studerade han till lärare - vilket visade sig vara rätt beslut. Snart arbetade han på institutionen och så småningom doktorerade han. En ledig tjänst på Luleå tekniska universitet 1975 blev startskottet på en lång kärlek för Luleå. Han har haft uppdrag åt olika universitet, men alltid bott kvar i Luleå.

– Luleå är paradiset på jorden för mig. Vi har en suverän skärgård, fantastiska bär-, jakt- och fiskmarker och en fantastisk skidterräng på Ormberget. Det finns inte i resten av Sverige.

Man visar upp ett pris som han fick när han åkte Vasaloppet.

Lars-Erik Persson är med i veteranklubben och har god kontakt med andra Vasaloppsveteraner.

Har åkt Vasaloppet i femtio år

Skidåkning ligger honom varmt om hjärtat. Efter Vasaloppspremiären 1971 har han åkt nästan varje år och åtta år har han åkt två öppet spår och Vasaloppet.

– I år var det femtionde året jag åkte, men jag har åkt 76 gånger, förmodligen flest gånger i Sverige. Jag är med i en veteranklubb för de som åkt 30 gånger. Jag har mycket kontakt med dem. Däremot är jag nästan ensam i 50-klubben i norra Sverige, säger 79-åringen och berättar om utmaningarna under årets Vasalopp.

– I år var det speciellt. Jag bröt armen i januari och vi gipsade en kortare tid. Jag fick åka Vasaloppet med en arm och tre ben - mina vanliga ben och pannbenet. När jag hade bakhalt fick jag använda den onda armen också, men det gick bra.

Han brukar förbereda sig genom att träna fem, sex gånger i veckan i Ormbergets elljusspår.

– Luleå har Sveriges bästa förutsättningar för skidåkning. Vi har det överläget bästa spårsystemet i Sverige. Jag beundrar kommunen som är bra på att preparera spåren. Luleå är Sveriges skidmecka.

"Folkets professor", som han kallas på grund av sin enkla bakgrund och folkliga framtoning, gör vad han kan för att också andra ska upptäcka staden.

– Luleå är mitt centrum i världen. Gästforskare och doktorander från andra universitet, både från Sverige och andra länder, besöker och bor hos mig kortare och längre perioder. Därför kallar många runt om i världen mitt hem för "Hotell oändligheten", säger Lars-Erik Persson.

FAKTA

  • Namn: Lars-Erik Persson
  • Ålder: 79 år
  • Bor: Södra hamn i Luleå
  • Favoritplatser i Luleå: Ormberget, Hertsölandet, Bälingeberget och Alvik.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Linda Sundström

Logotyp