Koll på trängsel under sommaren

Sommaren och det fina vädret lockar Luleåborna till stadens restauranger, caféer och krogar. Vissa restriktioner har lättats upp, till exempel får serveringsställen nu hålla öppet fram till klockan 22.30. Men vi alla måste fortsätta hjälpas åt för att förhindra smittspridningen. Ansvaret att följa restriktionerna ligger på var och en som väljer att gå ut. 

Kommunens miljöinspektörer kommer under sommaren att genomföra trängselkontroller både under dag- och kvällstid. Fokus är att se till att det finns goda förutsättningar för att trängsel inte ska uppstå på serveringsställena.

Tillsyn under sommaren

Kommunens miljö- och byggavdelning har ansvaret för tillsyn av trängsel på serveringsställen och kommer att fortsätta göra kontroller under hela sommaren.

Kontrollerna genomförs både under dag- och kvällstid, och fokus är att se till att det finns goda förutsättningar för att trängsel inte ska uppstå på serveringsställena. Det som granskas är bland annat möjligheten för gästerna att hålla avstånd, att det är max fyra personer i varje sällskap, att det inte förekommer mingel och att det finns tillgång till handsprit.

Generellt sett följs reglerna bra på de flesta ställen. Problem med trängsel har noterats främst vid lunchtid samt under kvällstid, då ofta i samband med alkoholservering.

Eget ansvar att följa restriktioner

Verksamhetsutövarna är dock engagerade och anstränger sig oftast för att snabbt åtgärda de brister som upptäcks. Många gånger kan också möblering och markeringar vara korrekta, men besökarna själva bryter mot reglerna och flyttar på egen hand bord och stolar för att kunna umgås i större sällskap, eller glömmer bort att hålla avstånd i köer.

Glöm inte, ansvaret att följa restriktionerna ligger på oss var och en som väljer att gå ut. 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elisbeth Persson

Foto: Shuttertock

RELATERADE ARTIKLAR

Logotyp