Anton Johansson i Vitå äger tre borrvagnar – "Det märks att Norrbotten växer"

Vårt Luleå möter under hösten några av de företagare som är med och skapar Luleås myllrande näringsliv. Vi kommer att möta företagare och entreprenörer inom olika branscher som alla har en sak gemensamt – att de driver sina företag just i Luleå kommun.

Idag möter vi Anton Johansson i Vitå som kan vara Sveriges yngsta borr- och sprängentreprenör.

Att som 24-åring äga tre borrvagnar är ovanligt, kanske unikt i Sverige. Och ambitionen är att företaget ska fortsätta växa.

Sedan tre år tillbaka driver 24-åringen Berg Nord AB, ett företag som borrar och spränger. Han är ägare till tre borrvagnar och två grävmaskiner.

– Jag ville vara min egen chef, det visste jag hela tiden. Jag är inte rädd för att jobba hårt och särskilt inte när jag får göra det jag själv vill, det här jobbet är otroligt roligt.

Garage och kontorslokal ligger i Hovlös ett par mil utanför Vitå. Han delar lokalerna med morbrodern Peter Johansson som också är egenföretagare, inom skogsbranschen. Familjen trodde nog att Anton också skulle söka sig till skogen, men efter att ha provat på bergssprängning direkt efter gymnasiet kände Anton att han hittat rätt. Det blev ett par år som anställd innan han startade upp Bergnord AB.

Anton plockar upp mobilen och visar filmer från tidigare sprängningar. När de spränger nära byggnader täcks marken av en matta tillverkad av gamla traktordäck för att hindra att närliggande byggnader skadas. Det smäller rejält och det är tydligt att varför Anton inte kommer tröttna i första taget.

– Det är svårt att förklara vad som är så kul med jobbet, det blir lättare att visa på film, det är roligt att ta sönder berg.

Märker att Norrbotten växer så det knakar

Kunderna är främst de stora byggbolagen runt om i Norrbotten men även gruvor och vägprojekt. Vintertid kan det bli en del längre utflykter till södra Sverige också eftersom många byggprojekt i norr tar uppehåll då på grund av snön, då blir det ett par nätter i husvagn för Anton.

– Men senaste åren har jag haft riktigt mycket att göra här, det märks att Norrbotten växer så det knakar. Efterfrågan i regionen har gått rakt uppåt sedan jag startade mitt företag så nog finns det jobb!

Att som 24-åring äga tre borrvagnar är ovanligt, kanske unikt i Sverige. Och ambitionen är att företaget ska fortsätta växa.

– Jag jobbar nog mer än vad som är sunt egentligen. Men jag ska köra hårt i ett par år nu har jag tänkt, sedan kanske det kan bli lite lugnare. Jag hade nog ändå inte trivts med ett vanligt jobb.

Anton bor med sambon, som också driver eget, i en norrbottensgård i Vitå. När han är väl är ledig jagar han gärna älg eller björn med jämthundarna Dex och Polly. Han trivs med livet på landet och ser inte att han skulle vilja bo någon annanstans.

– Jag gillar inte att vara bland en massa folk utan jag trivs med att ha eget hus och en stor tomt, man får vara för sig själv men man ser ändå andra hus som lyser på kvällen.

FAKTA

  • Namn: Anton Johansson
  • Ålder: 23 år
  • Bor: I byn Vitå utanför Luleå
  • Företag: Berg Nord AB
  • Familj: Sambon Li och fem hundar

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell Bild: Jennie Lind

Logotyp