Besked: SSAB bygger nytt stålverk i Luleå

SSAB bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå. Det meddelade företaget på tisdag morgon.
– Det är fantastiska nyheter! Det innebär att SSAB fortsätter vara en av våra största arbetsgivare och en viktig del av näringslivet. Kommunen och SSAB har samarbetat i över 50 år och att de fortsätter prioritera Luleå som plats är enormt positivt för både nutida och framtida Luleåbor, säger Luleås kommunalråd Carina Sammeli.

Idag kom det efterlängtade beskedet, SSAB väljer att satsa i Luleå och bygger ett nytt fossilfritt stålverk som väntas stå klar i slutet av 2028. En investering på 4,5 miljarder euro.

I ett pressmeddelande skriver SSAB att styrelsen har fattat beslut om att gå vidare med nästa steg i SSABs omställning genom att bygga ett toppmodernt fossilfritt stålverk i Luleå. När det är klart kommer SSAB att avveckla det nuvarande masugnsbaserade produktionssystemet. Detta kommer att minska Sveriges koldioxidutsläpp med sju procent utöver de tre procent som försvinner med omställningen av stålverket i Oxelösund.

– Omställningen i Luleå är en milstolpe på vår resa till fossilfri ståltillverkning. Vi kommer att ta bort sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp, stärka vår konkurrenskraft och säkra jobb med den mest kostnadseffektiva och hållbara tunnplåtsproduktionen i Europa, säger SSABs vd Martin Lindqvist i pressmeddelandet.

Historisk dag för Luleå

Det nya stålverket i Luleå kommer att ha en kapacitet på 2,5 miljoner ton per år och bestå av två ljusbågsugnar. Den totala investeringen uppskattas till 4,5 miljarder euro (ca 52 miljarder kronor). Det nya stålverket väntas vara i bruk mot slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år senare.

– Det här är en så fin och stor nyhet för Luleå, och en historisk dag! Hela Luleå har gått samman och under lång tid arbetat för att detta ska bli verklighet. Därför är inte minst jag glad nu över beskedet, det kommer att stärka konkurrenskraften för Luleå som stålindustriort för lång tid framöver, säger Oskar Hederyd, tf etableringschef för Luleå Business Region.

– Det är jättespännande att SSAB gör den stora förändringen just i Luleå. Vi får vara en del av en enorm klimatåtgärd som kommer att minska hela Sveriges koldioxidutsläpp avsevärt, säger Carina Sammeli.

Läs hela pressmeddelandet från SSAB Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Monika Aunes

Bild: SSAB

Logotyp