Byggnationen av Hertsö badhus officiellt igång – ”Äntligen”

Under fredagen påbörjades officiellt byggandet av nya Hertsö badhus med en symbolisk bassängsfyllning av Luleå kommun och NCC. Efterlängtat, menar kommunalråd Carina Sammeli som var på plats:

– Hertsön står inför många kommande projekt och det blir en bra start med badhuset, speciellt då många har längtat till att kunna bada på Hertsön igen.

Efter rivningen av det gamla badhuset beslutade Luleå kommun att bygga ett nytt badhus på Hertsön. 26 augusti 2022 hölls en ceremoni och officiell byggstart för projektet som kommer utföras i samverkan mellan Luleå kommun och entreprenören NCC.

Bild när stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson, Luleås kommunalråd Carina Sammeli, projektutvecklare David Jonsson från NCC och Emmeli Nybom, ordförande i kultur- och fritidsnämnden fyller den symboliska bassängen.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson, Luleås kommunalråd Carina Sammeli, projektutvecklare David Jonsson från NCC och Emmeli Nybom, ordförande i kultur- och fritidsnämnden fyllde den symboliska bassängen under fredagen.

Det var sol och vattenkannor på Hertsön när bygget med framtida badhuset officiellt påbörjades under fredagsförmiddagen. Flera representanter från Luleå kommun var på plats för den symboliska bassängsfyllningen, däribland Emmeli Nybom (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Äntligen måste jag säga. Luleå och Hertsön ska vara en attraktiv plats att leva och bo på. Hertsö badhus är en viktig pusselbit på vägen, säger Nybom.

Bild på framtida Hertsöbadhus från utsidan.

Framtidens Hertsö badhus.


Tillgängligt för alla

Nya Hertsö badhus kommer vara tillgängligt för alla och ska förena lek, träning och en rik fritid. Utsidan kommer prydas av bland annat färgerna grön, röd och vinröd. Samma gäller på insidan, där också en barnbassäng, motionsbassäng, multibassäng och café kommer finnas tillgängligt.

– Genomgående under processen har det varit centralt att kunna erbjuda Luleborna ett badhus där alla ska kunna bada och aktivera sig. Att badhuset kommer innehålla en multibassäng med höj- och sänkbar botten går exempelvis helt i den linjen, säger Anja Johansson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Bilden visar insidan av framtida Hertsö badhus.

Badhuset kommer innehålla en barnbassäng, motionsbassäng, multibassäng och därtill ett litet café.


Klart 2024

Byggnaden ska kännetecknas av hög kvalitet för att säkerställa en lång livslängd med rimlig driftskostnad. Under byggnationen kommer fler projekt påbörjas i anslutning till Hertsön.

– Det händer mycket. Hertsön står inför många kommande projekt och det blir en bra start med badhuset, speciellt då många har längtat till att kunna bada på Hertsön igen, säger kommunalråd Carina Sammeli (S).

Sammeli menar samtidigt att framtida badhuset kommer ge barnen bättre förutsättningar:

– Alla barn i Luleå ska under skoltiden lära sig simma, och med ett till badhus har vi bättre möjligheter för simundervisning.

Nya Hertsö badhus kommer stationeras vid korsningen Backmyrvägen och Hertsötorget. Första halvåret 2024 beräknas nya Hertsö badhus kunna slå upp dörrarna för badgäster.

Bild på kommunalråd Carina Sammeli.

"Alla barn i Luleå ska under skoltiden lära sig simma" säger kommunalråd Carina Sammeli.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund

Foto: Adam Larsson Englund och Luleå kommun

Logotyp