Egenföretagaren: "Kombinationen av expansivt och lagom stort skapar goda förutsättningar”

Från kontorsjobb till egen firma. Nu arbetar Sofia Hagsand på fält och majoriteten av tiden med ängsmarker – i år bland annat med ett uppdrag hon vunnit via ett avrop från kommunen.

– Det är ont om biologer i Luleå, på så sätt är det precis rätt plats för mig att starta företag. Hittills har jag också upplevt att det finns väldigt bra stöd att få, säger hon.

Naturvårdsbiologen Sofia Hagsand arbetade tidigare på myndighet. Förvisso tryggt, men hon mådde inte bra av att sitta på ett kontor utan att ha kontroll över sin tid eller få gehör på idéer och förslag.

– Att starta eget var ett sätt att ta kontroll över mitt dagliga liv och fokusera på det jag tycker är roligast och viktigast. Jag har varit extremt fängslad av naturen så länge jag kan minnas. Jag växte upp på landet med skogar, fält och älven nära inpå.

Sofia Hagsant inventerar ängsmark för Luleå kommun.

Då Sofia Hagsand är etablerad i branschen var kunderna inte något hon oroade sig över. Andra delar av företagandet som kändes svårare. För att få hjälp och stöttning med allt från bokföring till marknadsföring tog hon kontakt med Nyföretagarcentrum och rådgivaren Anna Engström.

– Om det är något jag ångrar så är det att jag inte kontaktade dem tidigare! Anna Engström har varit så himla peppande, bara att någon tror på en gör skillnad säger hon och fortsätter:

– Luleås kombination av att vara både expansivt och lagom stort skapar goda förutsättningar tycker jag. Det finns många bra plattformar för att knyta kontakter samtidigt som det är lättare att sticka ut i mängden, vilket annars kan vara svårt i större städer.

Idag driver Sofia Hagsand Hagens natur- och kulturmiljövård där hon bland annat hjälper privatpersoner, företag och offentlig sektor att öka den biologiska mångfalden i trädgårdar och på tomtar.

Hon har särskild kompetens inom ängsmark- och skogsskötsel och vann tidigare i år ett kontrakt via kommunens dynamiska inköpssystem, en metod som möjliggör för små och medelstora företag att vara med och lämna anbud även på mindre behov. Som företagare registrerar man sig för att sedan få tillgång till alla avrop som kan vara relevanta för det erbjudande man har.

Under året inventerade hon Luleå kommuns marker för att hitta var det är mest gynnsamt att anlägga ängsmark, ett arbete som visade sig vara otroligt intressant.

– Jag har hittat ett flertal nya växtplatser för utrotningshotade växtarter och framför allt många väldigt fina helhetsmiljöer med en rik artmångfald. Perfekta miljöer för pollinatörer, vilket ju var syftet med projektet. Det roligaste fyndet var den mycket sällsynta lilla blomman ängsgentiana som visade sig växa i en pulkbacke på Hertsön, säger Sofia Hagsand.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Maria Ekman

Logotyp