Framtidens entreprenörer i centrum på UF-mässan

105 UF-företagare från hela Norrbotten deltog när 2025 års regionala UF-mässa gick av stapeln i Luleå Energi Arena. Under mässan avgjordes även de regionala deltävlingarna i UF-mästerskapen.

Ett UF-företag är ett utbildningskoncept där gymnasieelever får starta och driva ett eget företag under ett läsår. UF står för Ung Företagsamhet, och syftet är att ge elever praktisk erfarenhet av entreprenörskap. Genom att driva ett UF-företag får eleverna möjlighet att utveckla sina affärsidéer, sälja produkter eller tjänster, och lära sig viktiga färdigheter som marknadsföring, ekonomi, och samarbete. Läs mer om ung företagsamhet här. Länk till annan webbplats.

Vy över montrarna och besökare under UF-mässan

105 UF-företag ställde ut under 2025 års mässa.

Den 27 mars fylldes Luleå Energi Arena med energi och entreprenöriell entusiasm. Det var dags för den årliga UF-mässan som anordnas av Ung Företagsamhet Norrbotten.

– UF-mässan betyder mycket för våra ungdomar, säger Carolina Heimdahl, regionchef för Ung Företagsamhet Norrbotten.

Mässan möjliggör för unga entreprenörer att visa upp sina företag, pitcha affärsidéer, sälja produkter och tjänster, nätverka och tävla mot andra UF-företag.

Vi träffade tre UF-företag från Luleå gymnasieskola i mässhallen. Clara Åström, Klara Windstam och Alva Alkeby driver tillsammans Ezencia UF. De erbjuder doftljus med ett tydligt hållbarhetsfokus.

– Samtliga ljushållare är köpta på second hand, vilket gör varje ljus unikt men det är också ett medvetet val utifrån en hållbarhetsaspekt. Ljusen har även träveckar, dels för att de är mer hållbara men även för att de sprakar när man tänder dem och ger en mysig känsla, berättar Clara Åström.

De tycker att det varit lärorikt att driva UF-företag och skulle kunna tänka sig att driva företag även i framtiden.

– Det har varit roligt att driva UF-företag men också svårt. Det har varit svårt att hitta tid när alla kan och hitta rätt produkter, säger Alva Alkeby.

 

Alva Alkeby och Clara Åström från Ezencia UF visar sina produkter.

Lukas Allström, Joel Claeson, Gustav Wallin och Kasper Johansson driver tillsammans Vestis Aurora UF.

– Vi erbjuder kläder med lokala tryck, inspirerade av Norrbottens kultur och historia. Just nu har vi en t-shirt med ett exklusivt Luleå-tryck föreställande den ikoniska kranen vid Södra Hamn, en symbol för stadens industriella arv och skärgårdskänsla, berättar Kasper Johansson.

Idén är inspirerad av deras stolthet över att vara från Luleå.

– Vi är stolta över att vara från Luleå och vill erbjuda något som uttrycker den lokala stoltheten och identiteten på bästa sätt, säger Gustav Wallin.

Kasper Johansson berättar om de lärdomar de tar med sig från sin UF-tid:

– Det vi lärt oss från att driva UF-företag är att marknadsföring är viktigt. Det som var svårast var hur man startar upp företaget. Vi kan absolut tänka oss att driva företag även i framtiden, det har varit roligt att hitta lösningar på utmaningar och komma på idéer och utveckla dessa.

Lukas Allström, Joel Claeson, Gustav Wallin och Kasper Johansson säljer t-shirts med Luleåmotiv.

Cecilia Rehnstrand, Molly Gramner, Lovisa Löfgren, Vera Wallin och Noel Rosendahl driver tillsammans Upptäck Norrbotten UF. Under invigningen av mässan fick de ta emot tredje priset för Bästa affärsplan.

– Vi ville göra en informationsbok som speglar hela länet och när vi gjorde en omvärldsbevakning kunde vi inte se att det fanns en produkt på marknaden som riktar sig till både invånare och besökare, berättar Vera Wallin.

Vera har själv flyttat upp till Luleå från Enköping och hon upplevde att en liknande informationsbok var något hon saknade som nyinflyttad.

– Responsen har varit väldigt positiv och det märks att den här typen av bok är något som företag inom besöksnäringen efterfrågat. Från början var det vi som fick kontakta företagen men nu är det de som kontaktar oss, säger Lovisa Löfgren.

Lärdomar som de tar med sig är bland annat att det tar mycket tid att driva UF-företag.

– Man ska inte underskatta tiden som behövs. Det tar väldigt mycket tid att skriva, göra layout, sätta ihop bilder och hitta och arbeta med samverkanspartners. Annat som vi tar med oss är att det varit väldigt lärorikt att få sälja in vår idé till återförsäljare, säger Cecilia Rehnstrand.

Gruppen är eniga om att de kan tänka sig driva företag även i framtiden.

– Det har varit jätteroligt att göra det här tillsammans då vi är en bra grupp. Det roligaste har nog varit den respons vi fått, att få känna att andra uppskattar det vi gör, säger Molly Gramner.

Cecilia Rehnstrand, Molly Gramner, Lovisa Löfgren, Vera Wallin och Noel Rosendahl fick ta emot tredje priset för Årets affärsplan.

Under läsåret 2024/2025 startade 991 gymnasieelever UF-företag i Norrbotten, vilket är en ökning från föregående läsår. Carolina Heimdahl berättar vidare varför UF-företagande är viktigt och varför det är viktigt att prioritera att fler gymnasieelever i Norrbotten får möjlighet att driva UF-företag::

– Att få möjligheten att driva UF-företag på gymnasiet är ett bra sätt för unga att förbereda sig för arbetslivet. När man driver UF-företag får man omsätta sina kunskaper i verkliga situationer, skapa kontakter med näringslivet och att få gå från idé till verklighet ökar elevernas självsäkerhet och förmågor såsom problemlösning, samarbete och ansvarstagande.

En rapport från Ung Företagsamhet visar att UF-företagande ökar viljan att starta och driva företag hos unga och att det är en nyckel för kvinnors företagande.

– Forskning visar att kvinnor med UF-bakgrund är 80% mer sannolika att starta aktiebolag än de som inte fått samma möjlighet, säger Carolina Heimdahl.

Carolina Heimdahl uppmuntrar alla att utifrån sitt uppdrag fundera över hur man kan vara en möjliggörare för ungas drivkraft i samhället.

– Att ta tillvara på ungas drivkraft och vara en dörröppnare för dessa stärker både näringslivet och hela samhället, avslutar Carolina Heimdahl.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Hanna Jönsson

Logotyp