Francis Kuo vill ha fler kollegor – "Det är bara att komma hit!"

Vårt Luleå möter under hösten och vintern några av de företagare som är med och skapar Luleås myllrande näringsliv. Vi träffar företagare och entreprenörer inom olika branscher som alla har en sak gemensamt – att de driver sina företag just i Luleå kommun. Den här gången träffar vi Francis Kuo vars familj har drivit Restaurang Waldorf sedan 80-talet

Restaurang Waldorf i centrala Luleå har kommit att bli ett av stadens landmärken. Sedan 80-talet har de serverat stadens invånare med fokus på hakka-kinesisk matlagning, men med inspiration även från andra delar av Asien.

– Vi behöver fler restauranger, större utbud och mer kultur i Luleå, säger Francis Kuo, VD på Waldorf.

Francis Kuos familj har drivit restaurangen i Strand Galleria sedan 1980-talet.

Restaurangen i Strand Galleria i centrala Luleå är sig lik. Det välkända akvariet lyser i mitten av rummet. Familjeföretaget Waldorf har drivits av familjen Kuo sedan 1985, något som inte riktigt var familjens plan från början.

– Vi är födda i Calcutta i Indien, och tanken var egentligen att vi skulle åka till Kanada. Av en slump åkte vi förbi Luleå på vägen eftersom min pappa jobbade här, på restaurangen Exotic som drevs av min moster på 80-talet. Vi tyckte att det var så lugnt och fint i kontrast till Calcutta, och mina föräldrar tyckte att Luleå var en bra stad att låta oss växa upp i så vi blev kvar. Mina föräldrar jobbade på Exotic till en början men -85 ville de starta något eget och köpte Waldorf.

Det är en stor skillnad på hur näringslivet i Luleå ser ut idag jämfört med på 80-talet då restaurangen öppnande.

– Restaurangbranschen har utvecklats. Konkurrensen är högre nu än när vi öppnade, men det är en utveckling som Luleå behöver eftersom vi växer och blir en större stad. Vi behöver fler restauranger, större utbud och mer kultur.

Francis Kuo skulle gärna se ett dim sum-ställe i Luleå.

"Luleå är perfekt att verka och bo i"

En ökad mängd restauranger betyder såklart större konkurrens, men även fler kollegor.

– Vi har ett bra klimat i branschen, jag känner många av de andra krögarna här i stan. Vi är konkurrenter såklart men det är bara bra stämning mellan oss.

Han lyfter fram branschkollegor som blivit riktigt stora även på nationell nivå.

–Ta ett exempel som Max och Bastard Burgers. Fördelen med att starta i en mindre stad är att det är mindre konkurrens, deras resa säger väldigt mycket.

Francis Kuo ser ljust på framtiden. Hans familj har drivit restaurangen i 40 år och vill gärna fortsätta så länge det går. Här har de har hittat balans i livet.

– Luleå som stad är perfekt på det sättet, både att verka och bo i. Det hade såklart varit kul om restaurangen gick vidare inom släkten men vi får se om något av barnen är sugna längre fram.

Han vill gärna berätta om stadens möjligheter också för nya företagare som funderar på att komma till Luleå. Staden växer och Francis ser att det finns utrymme för mer. Ju mer valmöjligheter det finns i stan, desto fler människor lockar man.

– Det bara att komma, vi är öppna för något nytt! Något som jag verkligen saknar här i stan är ett riktigt Dim sum ställe. Så om det är någon som har energi och vill satsa på det så är ni mer än välkomna!

FAKTA

  • Namn: Francis Kuo
  • Gör: Driver Restaurang Waldorf
  • Bor: på Bergnäset

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lovisa Olovsson

Foto: Maria Ekman

Logotyp