Gymnasieskola och näringsliv i samarbete

Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Luleå har ett nära samarbete med det lokala näringslivet. Något som skapar stora fördelar för både branschen och utbildningen, en win-win-situation.

– I somras hade vi faktiskt en period då både lärare och elever jobbade i vårat kök. Det är ett jättebra samarbete, säger Petter Nyberg från Restaurang CG, som besökte skolan för att lära eleverna mer om mat och dryck i kombination.

Ett tiotal elever, lärare och gäst från CG.

Eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Luleå tillsammans med läraren Linda Kyrö och Petter Nyberg, restaurangchef och delägare på CG's.

På Kungsfågeln i gymnasiebyn händer något alldeles speciellt. I restaurangen Novisen är lamporna släckta och ljusen tända, riktig restaurangkänsla! Här sitter eleverna tillsammans med lärare och Petter Nyberg från den välkända lokala restaurangen CG’s. Just idag är temat mat och dryck i kombination. Petter berättar om vinernas olika egenskaper. Här flödar samtalet fritt och öppet med kommentarer om de olika ostarna, marmeladerna och dryckerna. Det finns ett stort intresse från branschen att få komma ut och träffa eleverna på matlagningsprogrammet.

– Det är ett bra sätt att skapa kontakter och få ett nätverk. Det är ju framtida potentiella anställda vi möter här, och det kommer att behövas jättemycket folk i vår näring framöver. Så det är viktigt att vi kommer ut och kan pusha för att de ska vara en bra och rolig utbildning, säger Petter Nyberg.

Det är inte bara näringslivet som ser tydliga fördelarna. Läraren Linda Kyrö ser hur det påverkar inlärningen och engagemanget hos eleverna positivt och hon försöker återkommande hitta samarbeten och möjligheter att lära känna lokala företag:

– Det ger mycket att det inte bara är vi lärare som står här och pratar. Petter är fantastiskt duktig i sitt yrke och det märker eleverna. Branschen behöver folk och vi behöver branschen helt enkelt. Initiativen till samarbete kommer från båda håll och jag tycker att det har blivit mer de senaste åren. 

Sambarbete ger kvitto på kunskaperna

Vi går tillbaka till klassrummet där åk 3 eleverna sitter runt ett stort bord och samtalar om smakupplevelserna. Eleven Melissa Akdogan om skolans samarbete med näringslivet:

– Jag tycker det är bra! Man får ett kvitto på att de kunskaper man får under utbildningen är användbara, de sätts på prov på ett annat sätt när man möter personer från branschen. Man ser upp till dem som kommer hit eftersom de är något som man själv strävar efter att bli.

Det är inte ovanligt att eleverna får sina första extrajobb i branschen just på grund av skolans kontakter med näringslivet. Petter Nyberg:

– I somras hade vi en period då både lärare och elever från restaurangprogrammet jobbade i vårt kök. Det är ett tecken på ett gott samarbete, tänker jag

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Lovisa Olovsson

Logotyp