Kommunen köper grönsaker från lokala odlare

I oktober började Luleå kommun köpa grönsaker från mindre lokala odlingar i närområdet. Råvarorna tillagas i ett antal förskolor och äldreboenden.

– Grönkålschips är barnens favorit, säger Lisa Tingstad Solsona, som är kock på Avanskolan.

Kocken Lisa Tingstad Solsona lagar en närodlad rotfrukssoppa till barnen på Avanskolan. Den serveras med hembakat bröd.

Grönsakerna som köps in har odlats på olika mindre gårdar runtom i trakten och levereras av Noah, som är en återförsäljare av småskaligt producerad mat från närområdet. Råvarorna tas emot av fem skolor och två äldreboenden.

– När man jobbar med mat är det väldigt roligt att få någonting lokalt. Skillnaden är att grönsakerna har mindre storlek. De har en lite mer koncentrerad smak, upplever jag. Det blir lite mer jobb med att skala, men det är det värt, säger kocken Lisa Tingstad Solsona, som handlar de lokala grönsakerna utifrån en lista.

– Det fanns mer att välja på i början av hösten, nu i december är det potatis, lök och morötter som finns i lager.

De närodlade grönsakerna används såväl i lunchmaten som på salladsbuffén. Skolan formar sin egen meny.

– Barnen brukar tycka om maten och man kan peppa dem att våga testa nya saker. De slåss om grönkålschips. Där måste jag nästan ransonera så att alla får.

Andra favoriter på buffén är picklad rödlök, pizzasallad, morotsstavar och rivna morötter. Lisa Tingstad Solsona kommer från restaurangvärlden och tycker inte man behöver skilja på barnmat och vuxenmat.

– Om man bryter den tankebanan kan man våga testa något nytt som barnen gillar, säger hon.

En av dem som nu levererar till kommunen är Ida Lundmark, som håller i påsen, som odlar grönsaker på Strömnäsgården i Boden med metoden grävfri odling. På bilden även Malin Winsa från Noah och Lisa Tingstad Solsona, kock på Avanskolan.

Mer norrbottnisk mat på tallrikarna

Kommunen strävar mot att förverkliga den regionala livsmedelsstrategin "Nära mat”. Strategin har tagits fram i bred samverkan mellan Länsstyrelsen Norrbotten, Region Norrbotten, Lantbrukarnas riksförbund och Norrbottens kommuner. Strategins vision är "mer norrbottnisk mat på tallrikarna". För att uppnå det krävs samarbete och insatser på flera håll från jord till bord.

Självförsörjningsgraden på livsmedel i Norrbotten är låg, och genom att handla närodlat kan kommunen vara med och skapa förutsättningar att bli mer självförsörjande. Genom att handla lokala råvaror via Noah stöttar kommunen de allra minsta lokala livsmedelsproducenterna.

– Det känns väldigt roligt att kunna handla de här fina lokala råvarorna och det har varit väldigt uppskattat ute i köken. Luleå kommun jobbar med att förenkla för små företag att kunna leverera till kommunen på olika sätt. Vi hoppas att kommunen kan vara en säker kund som kanske gör att man vågar satsa, säger Hannah Watts som är upphandlare på Luleå kommun.

– Vi kommer även fortsättningsvis försöka hitta samarbeten med småskaliga producenter och anpassa upplägget på affären utifrån hur den lokala marknaden ser ut, för att i längden kunna bidra till att Norrbottens självförsörjningsgrad ökar. Vi har fantastiska möjligheter att producera fantastisk mat här i Norrbotten, och det ska vi som kommun möjliggöra och värna om, säger Hannah Watts.

Vill du också sälja livsmedel till kommunen? Välkommen att kontakta Hannah Watts på hannah.watts@lulea.se.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Svedjeholm

Foto: Tomas Bergman

Logotyp