Förutom kommunerna i de sex städerna kommer även andra aktörer, till exempel företag och ideella organisationer, att bjudas in till arbetet. Syftet med förstudien är att identifiera gemensamma utmaningar och tänkbara lösningar på problem som städerna delar med varandra. Men det handlar inte bara om att hitta likheter, utan också att ta tillvara den unika kompetens som finns i de olika kommunerna.
– Sundsvall utsågs 2022 till Sveriges digitaliseringskommun så vi hoppas att vi kan bidra med digitaliseringskompetens för att lösa de utmaningar vi står inför, säger Marcus Matteby, IT-direktör, Sundsvalls kommun.
Lär av varandra
Några av områdena man kommer att titta på är kompetensförsörjning, hållbart bostadsbyggande, klimatomställning, energiförsörjning och hållbara transporter. Förstudien ska sedan resultera i en gemensam regional strategi som pekar ut ett antal prioriterade åtgärder som kan stärka hållbar stadsutveckling och tillväxt i hela regionen.
– Vi ser framemot att samverka med våra kommunkollegor i norra Sverige. Luleå som navet i den gröna industriella omställningen har både mycket är lära, men även mycket att bidra med, framför allt när det gäller effektiv samplanering och hållbara energilösningar. Vi är mitt inne i en accelererad samhällsomställning där vi ser att vikten att samverka med olika aktörer bara ökar, säger AnneLie Granljung, samhällutvecklingschef, Luleå kommun.
– Samverkan är avgörande för den samhällsomvandling som sker i norra Sverige nu. Att skapa hållbara stadsmiljöer som möjliggör tillväxt kommer att vara centralt för oss här i norr, säger Rune Brandt, samhällsbyggnadsdirektör i Umeå kommun.
Projektet, som kallas Thriving Northern Cities, är en förstudie med budget på 1,2 miljoner kronor. I nästa fas kan städerna tillsammans söka uppemot 100 miljoner kronor för att genomföra aktiviteterna i strategin. Strategin kan också ligga till grund för andra nya ansökningar.