Lokala företagare promenerar med kommunens upphandlare

Luleå kommun köper årligen in tjänster och varor för 1,6 miljarder. Inköpsenheten vill utveckla dialogen med lokala företagare som är nyfikna på att göra affärer med kommunen, därför bjuder de nu in till promenader. Under 4 veckor i vår får promenerande företagare chansen att ställa frågor om offentliga upphandlingar och lära sig mer om att lämna anbud.

Det är tredje gången den här typen av promenader arrangeras. I höstas tog Sari Huczkowski som driver Studio konst & form en lunchpromenad med upphandlaren Marie-Helen Gidlund.

– Det var väldigt givande! Jag har lärt mig mycket om hur en direktupphandling fungerar. Det var också bra att få ett ansikte på en person!

Här anmäler du dig för att promenera med en upphandlare! Länk till annan webbplats.

Upphandlaren Marie-Helen Gidlund på promenad med Sari Huczkowski i en höstig stadspark.

Upphandlaren Marie-Helen Gidlund på promenad med Sari Huczkowski.

Hennes verksamhet erbjuder oetablerade konstnärer en möjlighet att synas. Hon har nu en idé om kompetenshöjande workshops för barn- och utbildningsförvaltningen som hon gärna vill utveckla och därför ville hon lära sig mer om hur det fungerar.

– Nu vet jag vilka jag ska kontakta. Det är lätt att man drar sig för att göra det annars då det kan kännas komplicerat i början. Men nu känner jag att det inte behöver vara så svårt.

"Vi vill göra det vi kan för att förenkla och underlätta"

En annan företagare som passade på att promenera var Peter Lindbäck som driver Peter Seniortjänst, ett företag som erbjuder RUT- och ROT-tjänster med seniorer. Han tog en promenad med Marianne Lundberg från inköpsenheten för att lära sig mer om vilka möjligheter hans företag har att göra affärer med kommunen och resonera om hur samverkan mellan kommunen och näringslivet kan leda till framtidens Luleå.

– Vi hade ett bra och givande samtal som kan leda till något framåt, säger han. Vi har en äldre befolkning som växer och vi företagare och kommunen måste hjälpas åt och samarbeta för att tillsammans kunna göra skillnad. 

Marianne Lundberg, strateg på inköpsenheten, menar att promenader är ett bra sätt att lära känna varandra.

– Vi vet att många företagare tycker det är krångligt och tidskrävande att svara på offentliga upphandlingar. Samtidigt som det måste gå rätt till vill vi göra det vi kan för att förenkla och underlätta. En promenad är ett bra tillfälle att lära sig mer om varandra och för oss på inköpssidan att lära oss mer om hur vi kan underlätta och förenkla för de som är i kontakt med oss, säger hon.

Promenad med upphandlare, Marianne Lundberg och Peter Lindbäck, i stadsparken.

Marianne Lundberg och Peter Lindbäck på promenad i stadsparken.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell

Uppdaterad 3 februari 2023

 

Bild: Maria Ekman

Logotyp