Luleås företagsklimat behöver förbättras

Företagare i Luleå anser att kommunen ska prioritera förståelse för företagande, ökad dialog och snabbare handläggning. Detta visar en årlig undersökning som Svenskt Näringsliv presenterar idag. Luleå rankas i år på plats 190 av landets 290 kommuner när det gäller företagsklimatet.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en rankinglista över företagsklimatet i Sverige. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. I år hamnar Luleå på plats 190 av 290 i den totala rankingen. Luleås rank har därmed sjunkit med 69 placeringar sedan förra året.

Nu laddar det nya kommunala näringslivsbolaget Luleå Business Region AB, tillsammans med Luleå Näringsliv AB och kommunen för en nystart i arbetet med företagsklimatet.

– Det lokala företagsklimatet är såklart en prioriterad fråga och vi följer ett antal mätningar. Vi tar till oss och försöker förbättra sådant som de företag som använder våra tjänster lyfter fram, säger Anna Lindh Wikblad, kommundirektör.

Nybildade bolag laddar för omstart tillsammans med kommunen

Luleå har sedan ett år tillbaka ett delvis nytt landskap för företag att orientera sig i, beroende på vilken fråga som är mest aktuell. Det nya kommunala näringslivsbolaget Luleå Business Region AB ska bidra till fler jobb, branscher, besökare, investeringar och etableringar. Här finns verksamheten och personalen från de två tidigare näringslivsbolagen Visit Luleå AB och Luleå Näringsliv AB.

Det nybildade privata bolaget Luleå Näringsliv AB har i dag över 200 Luleå-företag-medlemmar. De båda bolagen har en gemensam strategidag med Luleå Kommun den 14 oktober, med syftet att få till stånd en kraftfull synkroniserad omstart i arbetet.

– Företagsklimatet är viktigt och jag ser fram emot det arbete vi inleder tillsammans med Luleå Näringsliv och Luleå Business Region AB. Det handlar om samarbete och samförstånd, säger Lenita Ericson, kommunalråd.

Luleå hamnade på 14:e plats bland 21 städer med minst 50 000 invånare, varav minst 40 000 i den största tätorten.

FAKTA

  • Luleå rankas på femte plats av länets 14 kommuner.
  • Mest nöjd är kommunens företagare med mobilnät och bredband.
  • Svenskt Näringsliv har årligen sedan 2008 mätt och rankat företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankingen bygger på statistik samt på enkätsvar från företagen i respektive kommun. Rankingen utgörs till två tredjedelar av enkätsvar och den sista tredjedelen av statistiska faktorer. Läs mer om undersökningen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Karin Kemi

Foto: Peter Rosén

Grafik: Svenskt Näringsliv

23 september 2020

Logotyp