Mässa för unga företagare

Den 27 februari genomförs mässan ”Entreprenörskap på riktigt” för unga företagare i Norrbotten. 400 elever i 130 företag från hela länet ställer ut sina affärsidéer i Luleå Energi Arena. Anton Lundberg, projektledare på Ung Företagsamhet Norrbotten, lovar besökare en härlig blandning av produkter:
– Man kan handla hantverk, kläder, mat, nya uppfinningar och mycket mer, säger han.

Luleå gymnasieskola är en av Sveriges största UF-skolor sett till antalet elever som driver företag - över 200 elever varje år. Luleå gymnasieskola har samarbetat med Ung Företagsamhet Norrbotten sedan mitten på 90-talet. För att ge ungdomarna en chans att visa upp sig och sina produkter arrangerar Ung Företagsamhet Norrbotten årligen en regional mässa som lockar elever, lärare och besökare från hela länet.

Den 27 februari genomförs mässan ”Entreprenörskap på riktigt” för unga företagare i Norrbotten. 400 elever i 130 företag från hela länet ställer ut sina affärsidéer i Luleå Energi Arena. Bilden visar mässan 2019.

Affärsidé

Att driva UF-företag är en del av gymnasieutbildningen. De vanligaste kurserna för UF-företagande är Entreprenörskap, Entreprenörskap och företagande eller att eleverna driver ett företag som sitt avslutande gymnasiearbete. Det går även att kombinera olika kurser så som kurser inom företagsekonomi eller service och bemötande. UF-företagande är möjligt på alla gymnasieprogram, då lärare väljer att ta del av våra läromedel och vårt utbildningsmaterial.

Eleverna väljer själva den affärsidé de vill jobba med, undersöker marknaden och skaffar startkapital. Till sin hjälp har de utbildningsmaterial, sina lärare, minst en rådgivare från näringslivet och medarbetare från Ung Företagsamhet.

Stödja regional utveckling

Mässarrangören UF Norrbotten hoppas på många besökare som till exempel framtida arbetsgivare, andra företagare och inte minst kunder.
– Genom att handla på mässan stödjer du regional utveckling runt om i Norrbotten och hjälper unga människor att tro på sin egen företagsamhet, förklarar Anton Lundberg.

Man ser gärna att lärare och yngre elever också kommer och låter sig inspireras. Att jobba med initiativkraft och idéer i grundskolan har visat sig positivt för tillväxten av entreprenörer.
– Steget att förverkliga sina egna drömmar blir kortare om man redan i unga år får upptäcka och utveckla sin egen företagsamhet, säger Carolina Heimdahl, regionchef Ung företagsamhet Norrbotten.

 

Program 27 februari

11.45-12.00 Invigning av mässan
12.00-16.30 Mässan är öppen för allmänheten.
12.15-12.45 Föreläsning för besökande elever med temat "Hur du kan påverka din ekonomiska framtid"
13.00-13.45 Föreläsning för lärare med Linda Östensson från Ung Företagsamhet temat "Verktyg på nya webben och UF-nyheter"
17.00-18.00 Prisutdelning

 

FAKTA

  • Ung Företagsamhet Norrbotten är en partipolitiskt obunden ideell organisation som jobbar med utbildning i Entreprenörskap.
  • Sedan 1980 har över 420 000 svenska ungdomar kunnat starta, driva och avveckla ett UF-företag som en del av sin utbildning.
  • I Norrbotten har UF-företag drivits sedan läsåret 1992-93.
  • I år är antalet elever som driver UF-företag fler än någonsin, någonsin, hela 901 elever driver UF-företag på Norrbottens gymnasieskolor.
  • Läs mer om Ung Företagsamhet Norrbotten här Länk till annan webbplats..

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Luleå kommun

Logotyp