Minikulturkraft: Fokus på samverkan för en attraktiv stadskärna

Under måndagen samlades cirka 60 personer från handel, besöksnäring, offentlig sektor, kulturutövare, föreningar och civilsamhälle på Ebeneser för att medverka i Minikulturkraft.

Representanter från olika branscher formulerade tillsammans förslag olika aktiviteter i stadskärnan.

Minikulturkraft är en workshopserie där aktörer från kultur, näringsliv och offentlig sektor möts för att hitta nya idéer, skapa samarbeten och arbeta fram nya projekt. Temat för den andra workshopen i serien var "Stärkt samarbete mellan kultur och näringsliv i Luleås stadskärna".

Syftet med dagen var att skapa förutsättningar för samarbete som kan öka stadens attraktivitet för både invånare och besökare genom att utöka nätverken och få mer kunskap om vilka aktörer som finns i centrum.

Annika Olsson från Norra bo var en av deltagarna:
– Jag har valt att delta för att hålla mig uppdaterad om vad som händer i staden och se om det dyker upp några intressanta idéer att engagera sig i. Jag vill även få en inblick i hur planerna ser ut för att göra Luleå till en attraktiv stad. Det är ju det man önskar – ett levande centrum.

En annan deltagare var Robbie Borowczyk från Unik, som även han var nyfiken på att ta del av tankarna kring att utveckla centrum och delade sina förväntningar inför förmiddagen:
– Jag hoppas på ett större evenemangsutbud och höra hur övriga aktörer känner inför framtiden.

Under förmiddagen fick deltagarna arbeta i mixade grupper för att få möjlighet att träffa nya personer och samverka med representanter från olika branscher. Linus Boström, LTU Business och Frida Markstedt, Luleå kommun ledde workshopen och en idégenereringsövning där deltagarna fick formulera förslag på aktiviteter för att skapa en levande stadskärna.


Jimmy Renlund, centrumutvecklare i Luleå, presenterade arbetet med att skapa en mer levande stadskärna

Jimmy Renlund, centrumutvecklare i Luleå, var en av de som medverkade under programmet. Han tror på att skapa en plattform för att stärka samverkan mellan näringsliv och kulturutövare:
– Jag tror också att man måste skapa platser och enkla lösningar i centrum som möjliggör för kulturella inslag, exempelvis scener på restauranger eller kaféer. Sen behöver man också komma överens om en bra finansieringslösning och visa på att omsättningen ökar med kulturella inslag.

Marie Wallstén, enhetschef för konst, scen och möten på Kulturens Hus, deltog under dagen och betonade vikten av att olika aktörer samarbetar i stadskärnan:
– Jag tror att det finns mycket att göra kring samverkan kring evenemang, både hos oss på Kulturens hus men också sånt som händer på stan.


Hör olika röster om samverkan och aktiviteter för en attraktiv stadskärna.

Tips för att skapa aktiviteter för invånare och besökare

  • • Gräv där du står - använd platsens unika förutsättningar som lokal historia, natur och kultur.
  • • Produktutveckla och paketera aktiviteten genom att besvara följande: vad, för vem, var, när och pris.
  • • "Korsbefrukta" ditt kulturutövande med näringslivsaktörer och kombinera olika kulturuttryck.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Hanna Jönsson

Foto: Sanna Kalla

Logotyp