Stärkta Dialoger och Mötesplatser Sedan den andra september har vi aktivt arbetat för att stärka dialogen med företagare i Luleå och skapa mötesplatser som främjar samverkan och utveckling av näringslivet. Vi har genomfört nästan 36 officiella företagsbesök för att skapa dialog, bygga kontakter och lyssna in företagens behov. Vid dessa besök har både politiker och tjänstepersoner deltagit för att kunna adressera specifika utmaningar.
Mötesplatser och Byggfika Utöver företagsbesöken har vi anordnat mötesplatser där flera företagare kunnat samlas för att diskutera specifika områden. Exempel på detta är "Fika med Luleå kommun" hos House Be och två Byggfika hos lokala byggvaruhus.
Evenemang och Nätverkande Vi har genomfört tre "Frukost med näringslivet"-evenemang med teman som samverkan, tillväxt och omvärldsbevakning. Dessa evenemang har lockat drygt 250 gäster vid varje tillfälle och fått positiv feedback för sitt nya grafiska utseende och snabbare program.
Samverkan med Boden Ett nätverksevent tillsammans med Boden har genomförts där företagare från Luleå och Boden kunde nätverka med fokus på den gröna omställningen. En planerad bussresa till Bodens företagarfrukost fick dock ställas in på grund av få anmälda företagare.
Landsbygdsfokus I november anordnade vi en näringslivsträff med landsbygdsfokus i Ersnäs, som lockade cirka 30 landsbygdsföretagare. Den 2 december samlades byaföreningar, politiker och tjänstepersoner från Luleå kommun i Sundoms Bygdegård för Landsbygdsforum 2024.
Öppet hus Vi avslutade året med Öppet hus på Näringslivskontoret i stadshuset tillsammans med avdelningen för Inköp och upphandling.
Främjande av lokal mat och livsmedelsförsörjning Vi skalar upp vårt arbete för mer lokal mat och en god livsmedelsförsörjning genom att gå live med Kategoristyrning av Livsmedel. Vi vill skapa goda förutsättningar för en blomstrande livsmedelsnäring, god försörjningsförmåga av mat, god beredskap och hållbara livsmedel. Vi har deltagit vid lokala, regionala och nationella träffar för att berätta om vår ambition framöver och hur man kan samarbeta med oss, samt för att ta del av utmaningar och hinder för att hitta vägar vidare. Vi har också deltagit som talare på den nationella livsmedelskonferensen som anordnas av Tillväxtverket, tillsammans med Carina Sammeli och lokala livsmedelsföretag och odlare.
Attraktiv mötesstad Vi har arbetat för att göra Luleå till en attraktiv mötesstad genom att öka vår kännedom bland mötesbokande företag och organisationer i Mälardalen och Öresundsregionen. Vi har även samarbetat med andra svenska mötesstäder för att skapa affärsnytta och underlätta för föreningar och organisationer att förlägga sina möten i våra städer och genomfört digitala kampanjer riktade mot mötesbokande företag och organisationer i Mälardalen och Öresundsregionen.
Evenemang och projekt för Luleå som mötesstad:
- "Mötets dag" i Halmstad.
- Porsche Italys kundevent i Luleå.
- Delegation för mötesbokande företag från Stockholm och Köpenhamn på besök i Luleå.
- Deltagande och medarrangör av svenska montern på IMEX Frankfurt.
- Stöttat möten och kongresser som Fastighetsdagarna, Svenska Innovationsriksdagen och Nordic Steel Construction Conference.
- Ledning av ett treårigt näringslivsprojekt med finansiering från flera lokala aktörer och genomfört digitala kampanjer riktade mot mötesbokande företag och organisationer i Mälardalen och Öresundsregionen.
Projekt Under 2024 har 12 projekt beviljats medfinansiering från Luleå kommun, projekten syfte är att stärka konkurrenskraften och tillväxten i näringslivet. Under 2024 finns 36 pågående projekt med finansiering från Luleå kommun. Projekten syftar till stärkt konkurrenskraft och tillväxt i näringslivet.
Internationella samarbeten, besök och representation
- Besök i Bryssel och Uleåborg för att diskutera aktuella frågor och stärka samarbeten.
- SERN generalförsamling i Luleå med fokus på välbefinnande i skolan.
- Luleå, Tromsö och Oulu arrangerade ett eget side-event under Arctic Frontiers i Tromsö med fokus på Northern Agenda.
- Luleå blev utvald till att delta i Arctic Urban and Regional Cooperation (AURC), som är en del av implementeringen av EU:s arktiska politik från 2021. AURC-projektet syftar till att stötta städer att överkomma utmaningar kopplade till den arktiska geografin genom utbyten och samarbeten. Av de sökande har 14 städer från Sverige, Finland, Norge, Island, Grönland, Färöarna, Kanada och USA valts ut.
Genom alla dessa initiativ har vi arbetat för att öka investeringar i infrastruktur, stimulera hållbar tillväxt och skapa nya möjligheter för människor och samhällen i norr.