”Som på landet men nära stan”

Till 2022 ska 1 900 bostäder byggas runt om i Luleå. Från studentbostäder till
villor och omsorgsboenden. Och så det helt nya bostadsområdet Dalbo, med fokus
på barnfamiljer. Trebarnsfamiljen Svakko Holm är först ut på området.

Det nya bostadsområdet Dalbo håller fortfarande på att ta form. Men högst upp på kullen –bland byggarbetare, maskiner och asfalterade vägar – står ett hus. Första september satte arbetet igång, och den åttonde februari ska huset stå färdigt.

– Om jag känner oss rätt så har vi redan flyttat in sängarna då, säger Daniel Svakko Holm och skrattar.

Familjen Svakko Holm trivs i ”nybyggarland”. De byggde tidigare hus på bostadsområdet Hällbacken och nu är familjen igång med sitt hem på Dalbo.

För ett otränat öga kan det vara svårt att se hur det som nu är en byggarbetsplats ska bli en levande plats för barnfamiljer. Men familjen Svakko Holm har varit med förr. Rakt över vägen ligger Hällbacken, ett bostadsområde som för bara några år sedan var i samma uppbyggningsfas som Dalbo är i nu. Det var där familjen byggde och bodde innan de köpte sin tomt på Dalbo. Där fick de följa Hällbackens utveckling från nybyggarland till bostadsområde.

– Det är spännande! I nybyggarland händer det saker varje dag, och alla grannar är oftast väldigt engagerade i utvecklingen. På så sätt blir det väldigt socialt också, säger Cathrine Svakko.

Det har inte ens gått två månader sedan byggstarten på Dalbo, men elektriker, snickare och rörläggare är redan i full gång. Daniel pekar på det inglasade rummet med panoramautsikt över hela Dalbo. Det som nu är ett rum av gips och betong ska om fyra månader vara ett ombonat matrum.

– Vi ville ta med oss det mysiga som du får i ett gammalt hus, så som vi hade det i Kiruna, säger Daniel Svakko Holm.

Han berättar att det tog emot att sälja huset på Hällbacken. De trivdes så bra. Men familjen ville testa något nytt, bo någon annanstans. 2017 flyttade de till ett gammalt hus i Cathrines hemstad Kiruna, men bara två år senare packade de lådorna igen.

– Jag är stolt över att vi provade. Men nu ska vi stanna här på Dalbo. Tredje gången gillt, säger Daniel Svakko Holm.

Varför det blev just Dalbo har en enkel förklaring.

– Det är lite som att bo på landet, men ändå väldigt nära stan. Du har tillgång till allting. Jag tycker det är väldigt kul att Luleå kommun satsar och släpper tomter som de gör, säger Daniel Svakko Holm och får medhåll av Cathrine Svakko:

– Det är barn i nästan varje hus. Så jag kan tänka mig att det är väldigt roligt att växa upp så här, i ett nybyggarland, jämfört med ett redan etablerat område. Förhoppningen är ju att barnen kommer springa ut och in mellan husen, som det var på Hällbacken. Och så tror jag att det kommer bli.

Fler nya bostäder

1 900 nya bostäder ska stå klara till 2022. 650 under 2020, 650 under 2021 samt 600 under 2022.

Kronan
Kronan fortsätter att växa. 2030 väntas det finnas 7 000 bostäder i området. Redan under 2021 ska ett 70-tal bostadsrätter och 80-tal hyresrätter stå klara, liksom ett nytt vård- och omsorgsboende med 144 platser.
– Vi blandar hyres- och bostadsrätter i olika storlekar, vissa byggs även med investeringsstöd för att få ned hyrorna. Det är viktigt att få in en mångfald i området, säger Sofia Lampa, marknadsstrateg för projektet på Kronan.

Hägern
Miljöcertifierad fastighet med tretton våningar och 127 hyresrätter – mitt i Luleå centrum. Färdigt till årsskiftet 2020.

Kuststad
Två nya huskroppar med totalt 104 lägenheter. På bottenplan finns restaurang samt en ny båthamn tillgänglig från innergårdarna. Etapp två klar 2020, etapp tre 2021.

Porsön
104 nya studentbostäder, möblerade ettor och tvåor med promenadavstånd från Luleå tekniska universitet. Inflytt hösten 2020.

Dalbo
Helt nytt bostadsområde i anslutning till Sinksundet, Björsbyfjärden och Luleå centrum. Påbörjades 2020 och beräknas bli färdigt 2023.

Malmudden
Fem hus med drygt 260 hyresrätter. Etapp ett som består av två hus (90 lägenheter samt garage) beräknas vara färdig för inflytt våren 2022.

Stadsparken
Renoveringen av den nya stadsparken väntas vara klart lagom till Luleå fyller 400 år, sommaren 2021.

Landsbygd
40 småhustomter planeras i Börtnäsheden, Måttsund. Dessutom planeras nya tomter för bostäder i Kallax.

FAKTA familjen Svakko Holm

  • Namn: Cathrine Svakko och Daniel Svakko Holm.
  • Ålder: Båda 39 år.
  • Familj: Barnen John-Ivar 6 år, Isak 4 år och Nikolina 6 månader.
  • Gör: Administratör på Norrfinans (Cathrine) och brandman på räddningstjänsten i Boden (Daniel).
  •  
  • Luleå med tre ord: Familjevänligt, kontrastrikt, tryggt (Cathrine). Badvänligt, årstider, sol (Daniel).
  • Favoritplats i Luleå: Ormberget (Daniel). Sinksundet (Cathrine).


Text: Elin Carlsson
Foto: Petra Älvstrand 

11 december 2020

Logotyp