Tjänstepersonerna från Luleå kommun som var med och arrangerade dialogmötena upplevde att det blev bra diskussioner på alla dialogmötena. De använde sig för första gången av verktyget platskompassen och det uppfattades som konstruktivt och strukturerat av både besökare och kommunens personal. Upplägget med olika bord med olika temaområden och en samtalsledare vid varje bord var uppskattat. Alla kunde då gå runt och prata kring alla frågor som intresserade en eller där man ville lämna synpunkter.
– Det funkade så bra! Det kom fram högt och lågt och blev mycket bra när vi jobbade i mindre grupper på det här sättet, säger Annika Ohls, en av kommunens strateger som var på plats och arrangerade mötena.
När det gäller vilka frågor som engagerade berättar Annika Ohls så här:
– Det var mycket trafikfrågor i alla grupper, det kan vara svårt att ta sig mellan olika platser ute i byarna på ett säkert sätt. Vissa vägar är smala och det saknas separata gång- och cykelbanor. Något som också kom upp i alla byarna var att man önskade att det skulle byggas en multisportarena i varje by. Kommunen fick mycket beröm också när det gäller skidspåren på Ormberget och att det meddelas tydligt när rinken är nyspolad i Bensbyn.
På mötet hade kommunen med en stor utskriven karta som visade vilka områden som utreds för infrastruktur kring vätgasledning, kraftledningar och ny väg.
– Kartan var mycket intressant för många av de boende i områdena. Man vill förstå och skapa sig en bild av hur ens område kanske kommer att bli påverkat, förklarar Annika Ohls.
Hon poängterar också här att det är viktigt att veta att det inte är kommunen som tar beslut i alla dessa frågor. Till exempel är det myndigheten Svenska Kraftnät som beslutar om nya kraftledningar. Kommunen är dock med vid möten med till exempel Svenska kraftnät eller lämnar yttrande i samråd för att se till så det blir så lite negativ påverkan som möjligt för de som bor i områdena som är aktuella för olika sorters infrastruktur.
Dialogmöte i Brändön – Örarna 1 oktober
Det första dialogmötet hölls för boende i Brändön – Örarna den 1 oktober, byar som egentligen inte ingår i planområdet men som hänger tätt samman med utvecklingen i området kring Bensbyn. Service och kollektivtrafik är till exempel gemensam för de byarna och det var därför värdefullt för både kommunen och boende i Brändön att dialogmöte genomfördes även här. Drygt 30 personer var med på mötet och det var god stämning och stort engagemang. I Brändön finns en stark vi-känsla och de tycker att de är bra på att själva ordna saker, till exempel utegym och en bagarstuga som fungerar som fritidsgård. De önskar däremot mer både offentlig och kommersiell service i området och att möjligheten att ta sig mellan olika ställen skulle vara bättre.