Stort engagemang på dialogmöten i Brändön, Björsbyn och Bensbyn

I oktober bjöd Luleå kommun in de boende i Bensbyn, Björsbyn, Brändön och Örarna till dialogmöten för att samla in underlag till det pågående arbetet med en fördjupad översiktsplan för området. Det var stor uppslutning och bra diskussioner på alla mötena som resulterade i en gemensam bedömning av varje bys styrkor och svagheter inom ett antal ämnesområden.

Det kommande behovet av kraftförsörjning och den framtida Norrleden påverkar områdena kring Bensbyn och Björsbyn samt till viss del även Hällbacken och Dalbo. Kraftförsörjningen är en förutsättning för att möjliggöra näringslivets gröna omställning. Luleå kommun arbetar därför med att ta fram en ny fördjupad översiktsplan för området Bensbyn - Björsbyn. Syftet med den fördjupade översiktsplanen är att säkerställa mark för energidistribution och eventuell väg och samordna detta med andra intressen i området. Syftet med planen är också att titta på hur bebyggelsen i området ska utvecklas med fler bostäder och nya arbetsplatsområden.

Drygt 30 personer var med på dialogmötet i Brändön - Örarna.

Drygt 30 personer var med på dialogmötet i Brändön - Örarna.

Tjänstepersonerna från Luleå kommun som var med och arrangerade dialogmötena upplevde att det blev bra diskussioner på alla dialogmötena. De använde sig för första gången av verktyget platskompassen och det uppfattades som konstruktivt och strukturerat av både besökare och kommunens personal. Upplägget med olika bord med olika temaområden och en samtalsledare vid varje bord var uppskattat. Alla kunde då gå runt och prata kring alla frågor som intresserade en eller där man ville lämna synpunkter.

– Det funkade så bra! Det kom fram högt och lågt och blev mycket bra när vi jobbade i mindre grupper på det här sättet, säger Annika Ohls, en av kommunens strateger som var på plats och arrangerade mötena.

När det gäller vilka frågor som engagerade berättar Annika Ohls så här:

– Det var mycket trafikfrågor i alla grupper, det kan vara svårt att ta sig mellan olika platser ute i byarna på ett säkert sätt. Vissa vägar är smala och det saknas separata gång- och cykelbanor. Något som också kom upp i alla byarna var att man önskade att det skulle byggas en multisportarena i varje by. Kommunen fick mycket beröm också när det gäller skidspåren på Ormberget och att det meddelas tydligt när rinken är nyspolad i Bensbyn.

På mötet hade kommunen med en stor utskriven karta som visade vilka områden som utreds för infrastruktur kring vätgasledning, kraftledningar och ny väg.

– Kartan var mycket intressant för många av de boende i områdena. Man vill förstå och skapa sig en bild av hur ens område kanske kommer att bli påverkat, förklarar Annika Ohls.

Hon poängterar också här att det är viktigt att veta att det inte är kommunen som tar beslut i alla dessa frågor. Till exempel är det myndigheten Svenska Kraftnät som beslutar om nya kraftledningar. Kommunen är dock med vid möten med till exempel Svenska kraftnät eller lämnar yttrande i samråd för att se till så det blir så lite negativ påverkan som möjligt för de som bor i områdena som är aktuella för olika sorters infrastruktur.

Dialogmöte i Brändön – Örarna 1 oktober

Det första dialogmötet hölls för boende i Brändön – Örarna den 1 oktober, byar som egentligen inte ingår i planområdet men som hänger tätt samman med utvecklingen i området kring Bensbyn. Service och kollektivtrafik är till exempel gemensam för de byarna och det var därför värdefullt för både kommunen och boende i Brändön att dialogmöte genomfördes även här. Drygt 30 personer var med på mötet och det var god stämning och stort engagemang. I Brändön finns en stark vi-känsla och de tycker att de är bra på att själva ordna saker, till exempel utegym och en bagarstuga som fungerar som fritidsgård. De önskar däremot mer både offentlig och kommersiell service i området och att möjligheten att ta sig mellan olika ställen skulle vara bättre.

Nästan 50 personer deltog på dialogmötet i Björsbyns byagård den 3 oktober.

Nästan 50 personer deltog på dialogmötet i Björsbyns byagård den 3 oktober.

Dialogmöte i Björsbyn 3 oktober

Dialogmötet för de boende i området Björsbyn, Hällbacken, Dalbo och Rutviksreveln arrangerades i Björsby byagård den 3 oktober. Även här var det ett stort engagemang, nästan femtio personer deltog så det blev ganska trångt och surrigt i den lilla byagården. Boende i det här området saknar mötesplatser där människor kan samlas och då särskilt för barn, till exempel en multisportarena. En gång- och cykelväg över Björsbyfjärden mellan Hällbacken och Björkskatan är också något som önskas eftersom bilvägen över Sinksundet är smal och har mycket trafik som kör med hög hastighet.

I Bensbyn var det deltagarrekord när 51 personer deltog på dialogmötet 9 oktober kring arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Bensbyn - Björsbyn.

I Bensbyn var det deltagarrekord när 51 personer deltog på dialogmötet 9 oktober kring arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Bensbyn - Björsbyn.

Dialogmöte i Bensbyn 9 oktober

På mötet i Benzeliusgården i Bensbyn den 9 oktober slog man deltagarrekord med 51 personer på plats. På mötet i Bensbyn kom bland annat skolfrågan upp, skolan och gympasalen upplevs vara för små, något som kommunen tar med sig i det vidare arbetet med planen. Under hösten har det färdigställts gång- och cykelbana vid hockeyrinken och även lekplats och boulebana. Önskemål om förbättrad kollektivtrafik togs upp och säkrare vägar mellan olika ställen då Bensbyvägen är ganska trafikerad.

Vad händer efter dialogmötena?

En sammanfattning av allt som togs upp på dialogmötena finns nu på planens sida på kommunens webbplats, se länk i faktarutan nedan. Alla synpunkter tas med i det vidare arbetet med att ta fram ett första förslag på fördjupad översiktsplan för Bensbyn – Björsbyn. Förslaget kommer att ställas ut på samråd under våren 2025 och då bjuds boende i områdena in igen till samrådsmöten där man kan se hur synpunkterna tagits om hand i planen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Foto: Lena Ramström

Logotyp