Stort intresse för Norrbotten på vecka om vätgas i Bryssel

Norra Sverige fick stort utrymme på European Hydrogen Week i Bryssel. Tillsammans med regionens stora industriaktörer, kommunerna som närmast berörs av vätgassatsningarna och akademin samordnade Invest in Norrbotten en gemensam monter under mässan Hydrogen Europe Flagship Event & Expo.

Intresset för det gröna omställningen i norra Sverige var stort på European Hydrogen Week i Bryssel. 

I montern medverkade SSAB, H2 Green Steel, Grupo Fertiberia, LKAB, Nordion Energi, Ionautics, Luleå Energi, Luleå tekniska universitet via CH2ESS, Invest in Norrbotten samt Boden, Gällivare, Luleå och Piteå kommuner. Dessutom fanns både RISE och Swerim på plats i Bryssel.

– Det har knappt varit en lugn stund i montern under tre hela dagar. Inte minst är det en stor styrka att på en internationell mässa där också beslutsfattare är med, kunna visa upp hur vi gemensamt går ihop och driver den gröna omställningen med hjälp av vätgas. Det skapar ett stort förtroende hos internationella företag och investerare som under veckan i Bryssel visat stort intresse för vår region, säger Lena Segerlund, Vd, Invest in Norrbotten.

Det gemensamma budskapet för deltagandet var "North Sweden – Decarbonizing the impossible" samt att prata om det växande ekosystemet för vätgas som nu möjliggör industrins, transportsektorns och samhällets gröna omställning och att fler aktörer är välkomna att komplettera värdekedjorna i hela regionen.

– Vi har knutit nyckelkontakter med stora aktörer inom vätgasmarknaden, som också gett oss värdefull information för vårt fortsatta utvecklingsarbete. Detta kommer att leda vår utveckling i rätt riktning. En riktigt bra vecka, säger Johan Ahlström, Vd, Ionautics AB.

Genuint intresse för norra Sverige

H2 Green Steel var ett av företagen som deltog i montern under hela mässan.

– Det största intrycket var det genuina intresse som finns för det som händer i norra Sverige, men även för oss på H2 Green Steel. Det ledde till många intressanta dialoger om hur man kan skapa sund konkurrens och en schysst spelplan för såväl nystartade bolag som stora etablerade aktörer, säger Malin Jonsson Fredriksson som arbetar med samhällskontakter på H2 Green Steel.

Att det alla pratar om redan händer i norra Sverige gav stort intresse.

– Genom att samla alla aktörer tillsammans visar vi också att vi inte bara pratar om att industrins omställning är nödvändig, vi visar faktiskt att norra Sverige har ledartröjan. Inte minst genom att vi på H2 Green Steel redan i juli påbörjade markarbetet för vår första gröna stålfabrik utanför Boden. Det gav stort intresse, säger Malin Jonsson Fredriksson.

FAKTA - EU Hydrogen Week

  • EU Hydrogen Week är en årligt återkommande temavecka som samlar EUs beslutsfattare, myndigheter och företag som är engagerade i den gröna omställningen via vätgas.
  • Det är det största årliga eventet helt tillägnat vätgas och leds av EU-kommissionen tillsammans med Clean Hydrogen Partnership och dess medlemmar, Hydrogen Europe och Hydrogen Europe Research.
  • Veckan innehåller både en högnivåkonferens för institutionernas delegater och industrirepresentanter, en forskningskonferens och en Expo med ett utställningsområde där framstående vätgassatsningar visar upp sina projekt.
  • Vätgas ses som en stor möjlighet att lagra och leverera energi utan utsläpp av koldioxid och är ett område där norra Sverige på många sätt ligger i framkant i utvecklingen.
  • Läs mer om Invest in Norrbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och Bild: Luleå Business Region

Logotyp