Topprankning för Luleå: Här är det bäst att leva

Var är det bäst att bo? I Luleå. Staden Luleå erbjuder inte bara en stabil arbetsmarknad, bra skolor och goda kommunikationer. Luleå får även toppbetyg vad gäller servicenivå och fritidsaktiviteter - och tryggheten är på en nivå som få kommuner kan mäta sig med. Tillsammans ger detta utmärkelsen "Sveriges bästa plats att leva i", enligt Fokus årliga kommunrankning.

Nyhetsmagasinet Fokus sammanställer årligen en kommunrankning baserat på ett stort antal mätpunkter från Statistiska centralbyrån (SCB), Brottsförebyggande råden (BRÅ), Kolada med flera. Utifrån 13 områden, såsom bostäder, demografi, demokrati, fritid och kultur, kommunal ekonomi, trygghet och utbildning, väger de samman kommunernas resultat. Luleå toppar rankningen 2023 och kommer alltså först av Sveriges 290 kommuner. Baserat på årets resultat så är Luleå bästa platsen att leva i.

Luleås kommunalråd Carina Sammeli fanns på plats i Almedalen, Visby för att ta emot utmärkelsen, här tillsammans med civilminister Erik Slottner. Enligt Fokus kommunrankning 2023 är Luleå Sveriges bästa plats att bo och leva i. Foto: Luleå kommun.

Sedan 2006 har Fokus rankat Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva. Nytt för i år är en analysmodell i samarbete med analysföretaget Infostat. I dag presenterade Fokus resultatet från sin årliga rankning av svenska kommuner, med ett toppresultat för Luleå. Av alla Sveriges kommuner är Luleå bäst att leva i, visar Fokus och Infostats stora undersökning. Utmärkelsen uppmärksammades vid en ceremoni i Almedalen, Visby. Luleås kommunalråd Carina Sammeli fanns på plats i Visby under onsdagen.

– Det är riktigt roligt att få ett bevis på att vi verkligen är ett bra samhälle att leva i. Hos oss får man hög livskvalitet, roliga jobb och bra fritid på samma gång. Nu när vi siktar på att växa och bli fler är det är extra viktigt att kunna visa att det inte bara är ett bra liv man kan leva här - utan faktiskt det bästa.

Viktiga aspekter vid val av bostadsort

Med sin undersökning vill Fokus bland annat försöka identifiera vad som faktiskt spelar roll när en genomsnittlig person väljer bostadsort. Peter Santeson, vd för Infostat förklarar:

– Privatekonomin är utgångspunkten för hela undersökningen. Man måste först och främst få ihop sin bostadskalkyl och där är prisnivån helt avgörande, tillsammans med jobbmöjligheterna på orten. Sedan följer andra saker som kan spela roll när man väljer bostadsort: jobb, trygghet, skolor, kommunikationer, service och så vidare.

Bästa stad att leva och bo i? Enligt Fokus årliga kommunrankning 2023 är den platsen Luleå. Foto: Fokus

Högt betyg på trygghet och fritidsliv

Resultatet påverkas bland annat av värden som utbudet av butiker och restauranger, kvaliteten och utbudet i skolan, jobbmöjligheter och fritidsliv. Att Luleå är bra på dessa punkter gör inte staden unik, enligt Fokus reporter Blanche Sande. Utbudet brukar vara bra i residensstäder, särskilt om de har ett universitet. Men på en annan punkt skiljer Luleå ut sig. Upplevelsen av trygghet i Luleå är avsevärt högre än i många andra kommuner i landet, vilket bidrar till topp-placeringen.

– Jag skulle säga att Luleå är en väldigt trygg kommun. Men det är förstås skillnad på känslan av trygghet och den faktiska risken att utsättas för brott, säger kommunpolis Magnus Carlborg i en intervju med Fokus.

"I Luleå är det nära till allt"

Luleås kommunalråd Carina Sammeli är stolt över utmärkelsen och lyfter gärna fram fördelarna med sin hemstad, särskilt i offentliga sammanhang.

– Den här utmärkelsen kommer jag absolut att använda när jag berättar om vad Luleå är för stad och varför man ska flytta hit.

Och det bästa med Luleå, enligt kommunalrådet?

– Jag tycker att det bästa med Luleå är närheten till allt, samtidigt som vi har ett stort utbud av det mesta. Vi har nära till natur, men samtidigt går det att göra nästan allt här.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Taavola (red)

Logotyp