400 kronor för skidspår i toppklass

I vinter börjar spåravgiften på Ormbergets längdskidsspår att gälla. Priset ligger på 400 kronor för en hel säsong, men alla under 20 år kan även i fortsättningen åka helt gratis.

Nära på varje vinterdag från klockan 04.00 pistas 23 kilometer längdskidspår runt Ormberget – 18 kilometer motionsspår och fem kilometer elitspår. Från 07.00 görs dessutom pistningen med dubbla maskiner.

– Vi är kända för att ha spår i toppklass på Ormberget, både motions- och elitspår. Men det är klart att det kostar. Eftersom vi inte vill sänka vår ambitionsnivå väljer vi att ta ut en spåravgift för vuxna för att täcka en liten del av driften, säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef Idrott, motion och rekreation, Luleå kommun.

Unga under 20 åker även i fortsättningen gratis i Ormbergets längdskidspår.

Gratis för barn och unga

Spåravgiften börjar gälla när konstsnöspåren öppnar och omfattar alla längdskidsspår på Ormberget under vintersäsongen. Vill man köpa säsongskort kostar det 400 kronor, vill man bara köpa dagskort kostar det 40 kronor.

– Men alla spår kommer fortfarande vara gratis för alla under 20 år, säger Patrick Zetterkvist.

Betala med mobilen

Spåravgiften betalas digitalt genom en e-tjänst, antingen på plats via mobilen eller via en dator innan du kommer till Ormberget. Sen får den som köpt säsongskort vid tillfälle hämta ut en spårknapp att sätta på kläderna eller på mössan så att det tydligt syns att man betalt. Spårknappen kan du hämta i kassan på Pontusbadet när du har vägarna förbi eller i Ormbergsstugan i början av säsongen, se skyltning på plats.

För den som inte vill betala spåravgiften finns flera andra skidspår i Luleå som både är belysta och sladdas med skoter eller pistas, om än inte lika ofta som Ormbergets. Det rör sig om spåren på Bergnäset, i Råneå och på Mattisberget i Gammelstad.

Klicka här för att läsa mer om spåravgifterna på Ormbergetlänk till annan webbplats

Klicka här för att komma direkt till e-tjänsten där du kan betala din spåravgift.länk till annan webbplats

Klicka här för att se status på Luleås skidspår hela vinternlänk till annan webbplats

Text: Therese Hedman

Foto: Shutterstock

22 oktober 2019

Logotyp