Agnetas boktips

Att välja rätt bland tusentals böcker kan vara svårt. Kommunens bibliotekarier lotsar genom olika genrer och tipsar om böcker för alla åldrar. Här rekommenderar Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed, varje månad läsvärda böcker från Luleåförfattare.

kvinna framför bokhyllan

Bibliotekarie Agneta Krohn Strömsheds stora passion är böcker. Här är månadens boktips.

boktitel

Den moderna fysiken på 15 minuter

Johan Hansson, Axplock 2017

Vilken utmaning för en icke fysikintresserad person som jag! Johan Hansson är professor i teoretisk fysik vid Luleå tekniska universitet och han har försökt ge oss den moderna fysiken i kortform, i nio olika ämnen och kapitel. Bland annat beskriver han i ”Svarta hål på 15 minuter” vad som kan hända med människokroppen om man skulle råkas sugas in i hålet. Som bonus ger han oss ”Preoner och preonstjärnor”. Det är nog en fördel om man är lite insatt i fysikens lagar när man tar sig an den här faktaspäckade, lite torra, boken.

 

boktitel

Malmudden Folkhemmet i Luleå

Karl Petersen, Ordfirman 2018

I februari 1949 flyttade de första familjerna in i det nya bostadsområdet Malmudden, något som inte skedde utan problem, bland annat så rådde det brist på cement till byggandet! Tack vare att man kunde samlasta en båt med material till NJA (SSAB) så löstes det hela. Boken belyser en viktig bit av Luleås (och Sveriges) historia – framväxten av folkhemmet. Jag hade gärna läst om politikern Marita Ulvskogs (f Ström) malmuddsminnen och önskat att Gun-Britt Sandberg som bott på området sedan 1958 skulle fått större utrymme. 

 

bokomslag

Malmudden

Lars-Göran Högman, Staffan Forssberg, Ordfirman 2018

Lars-Göran Högman skrev för ca tjugo år sedan några dikter om sin uppväxt på Malmudden som Staffan Forssberg illustrerade. Jag fastnade särskilt för dikten ”Sommar” där Högman beskriver hur Östermalms rika båtägare lotsar sina knackande ekskrov över den spegelblanka innerstadsfjärden på väg mot sommarhusen samtidigt som nattskiftet borrar vreden i huvudkudden innan sömnen kommer.

Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson

26 april 2019

Logotyp