Agnetas boktips

Två barnböcker är månadens boktips från Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed. Bibliotekarien rekommenderar i Vårt Luleå läsvärda böcker från författare med anknytning till Luleå eller Norrbotten.

kvinna framför bokhyllan

Bibliotekarie Agneta Krohn Strömsheds stora passion är böcker. Den här gången tipsar om två barnböcker.

boktitel

Ira lyssnar

Eva Stina Sandling/text och bild

Tornedalica förlag 2019

Den fåordiga texten (med parallelltext på nord- och lulesamiska) kompletterar på ett utmärkt sätt Eva Stina Sandlings karaktäristiska och talande collagebilder. Boken handlar om Ira som tillsammans med sina kamrater gör en protestaktion mot att naturen ska förstöras ännu en gång. Först måste man fråga naturen om lov! Det här är en fin bok som kan läsas om och om igen – och i bilderna hittar man hela tiden nya saker att prata om.


boktitel

Mångrus

Anne-Christine Liinanki/text och Elisabeth Linna Persson/bild

Vulkan 2019

Djuren i Sidalen tror att magiskt mångrus ska kunna ställa det konstiga vädret tillrätta, de bygger en rymdfärja som ska ta tre av dem till månen. De utvalda blir Martin Uggla, Sanna Hare och Alexandra Uggla. Till reserv om någon blir skadad eller sjuk väljs Natan Räv. Innan de kommer iväg med rymdfärjan blir Martin överfallen och skadad, dessutom har han tappat minnet – så Natan får åka i stället. Vad de tre djuren inte vet är att de har en fripassagerare… Fantastiska bilder av Elisabet Linna Persson förstärker texten.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson

Logotyp