Agnetas boktips inför sommaren

Äntligen sommar! Så klart ska vi vila, bada och tanka ny energi. En bok för att koppla av är aldrig fel. Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed, tipsar här om härlig sommarläsning av författare med Luleåanknytning.

kvinna framför bokhyllan

Agneta Krohn Strömshed eller @bibbloagneta som hon är känt som tipsar om böcker till hängmattan.

boktitel

Den första frosten

Anna Kuru, Modernista 2020

Anna Kuru gick en kurs i Kreativt skrivande på LTU – och den kursen blev inledningen till att den här läsvärda spänningsromanen kom till. Boken utspelar sig i trakten kring Kiruna och de fina miljöbeskrivningarna gör att du ”är där”.

Allis är bilmekaniker och efter en traumatisk händelse tar hon långledigt och hyr en avlägset belägen sommarstuga. Hon räknar inte med att träffa på några människor, men det gör hon... En liten katt vid namn Musse får stor betydelse. Första delen i en trilogi och ingenting för dig som är räddhågsen.


boktitel

Ögonblicken

Lars Hedström, Ordfirman 2020

Boken samlar tolv noveller av den nyligen bortgångne författaren: Ett café känt för sina goda bananwienerbröd har fått en egen novell i den här samlingen. De hör inte ihop, men beskriver alla olika ögonblick i livet – från barndomen som sjuåring på Edeforsgatan, till en stunds kontemplation på verandan i sommarstugan, där vår författare sitter omgiven av människor från förr.bokomslag

Kryssningståg

Jan Bergsten, Trafik-Nostalgiska förlaget 2020

Här kan man verkligen konstatera att det var bättre förr! Jan Bergsten har gjort en välgärning som skriver om de så kallade Tåghemmen. De förekom både på sommaren och på vintern, i stora delar av Sverige. Resenärerna hade bland annat tillgång till bordsservering och duschar! Många foton gör att vi som inte var med kan få en föreställning om hur (roligt) det var ombord. I slutet av boken ser vi att det finns hopp för nya tåghem i framtiden.

 

 

bokomslag

Stekta sparvar

Tommy Öberg, Lumenos Förlag 2020

Jag imponeras av människor som vågar förverkliga sina författardrömmar, en av dem är Tommy Öberg. I sin andra bok (den första heter ”Hur dum är du?”) beskriver han sina tankar och åsikter om det mesta från Schlaraffenland (där lättjan är en dygd) till #Metoo och machokultur.

 

 

 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson

Logotyp