Äntligen sommar

Visst har vi blivit bättre på att njuta av sommaren på hemmaplan? Nu hoppas vi på en sommar med lagom sol, värme och regn. Och helt utan restriktioner. Här kommer redaktionens bästa tips.

En fin sommar här hemma i Luleå väntar.

Södra hamnplan sommar

En oas i centrala Luleå som fylls med aktiviteter under perioden 13/6–14/8. Med utsikt över Södra stadsfjärden dukas det upp med bland annat caféstuga, beachvolleyplan, pingisbord, basketkorgar och food-trucks. Fritidsbanken finns på plats och lånar ut utrustning. Blir du sugen på att besöka skärgården utgår turbåtarna härifrån. www.lulea.se/södrahamnplan Länk till annan webbplats.

Besök en ö

Luleå skärgård består av 1312 öar, kobbar och skär. Turbåtarna som avgår från Södra hamnplan angör sex av dessa. För den som vill besöka fler öar är paddling ett härligt alternativ. Gör en dagsutflykt eller övernatta i stuga eller tält. Mer information om Luleå skärgård samt turlista för skärgårdsbåtarna finns på www.lulea.se/skargard Länk till annan webbplats.

illustration på skärgården

Hittaut och Konst från hoj

Orientera bland Luleås bostadsområden eller leta efter offentlig konst. Motion får du på köpet! Startkort/karta finns att hämta på bland annat Turistcenter i Kulturens hus.

Besök en badstrand

I Luleå finns många badstränder att välja på. Allt från äventyrligare varianter som Niporna vid Karlsvik till långgrunda familjevänliga stränder som Storsand eller Lulviken. Lista på badstränder finns på www.visitlulea.se Länk till annan webbplats.

illustration på solbadare

Toppbestigning

Besök någon av Luleås berg. Lite äventyrligt och med fantastisk utsikt som belöning. Några tips på toppbestigningar är Ormberget nära Luleå centrum, Bälingeberget ca 15 km väster om Luleå, Snöberget i Råne Älvdal och Snipen som ligger strax utanför Niemisel. Mer information om topparna finns på www.visitlulea.se Länk till annan webbplats. och på Luleå turistcenter.

Botanisera på loppis

Runt om i kommunen finns välsorterade loppisar där du både kan göra riktiga fynd, en insats för planeten och se vackra miljöer. De längsta loppisar är nog den 16/17 juli i Vitådalen och 30/31 juli i Råneälvdal med många försäljare längs vägen, en del erbjuder dessutom fika på plats.

illustration på loppis

Friluftsmuseet Hägnan

Äntligen är de publika arrangemangen tillbaka på Hägnan! I år bjuds blanda annat på midsommarfirande, historiska spel, sommarteater och Allsång.

Hela listan finns på www.visitgammelstad.se/evenemang Länk till annan webbplats.

Världsarvet Gammelstads kyrkstad

Ta en guidad tur eller vandra runt i området på egen hand. Passa på att göra ett besök i den nya utställningen i Visitor Center eller gör en avstickare till friluftsmuseet Hägnan som ligger alldeles intill. www.visitgammelstad.se Länk till annan webbplats.

 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lars Mandahl

Foto: Burban Studios

Illustrationer: Joakim Höggren

Logotyp