Äta ute: Så underlättar kommunen för utelivet

Att vara ute i naturen gör oss både friskare och gladare. I pandemins spår har fler Luleåbor upptäckt naturen och hur härligt det är att äta utomhus. En trend som förhoppningsvis håller i sig, även efter pandemin.

Kommunen gör utelivet trevligare genom att sköta om ett antal friluftsområden. Det finns över sextio grillplatser i kommunen och många av dem underhålls av deltagarna på Simonsgården som ingår i Arbetsmarknadsförvaltningen. De skottar snö runt eldstäderna, hugger och fyller på ved i lådorna. När de väl håller på med det så passar gänget på att äta en utelunch.

Patrik Ekman lagar lax med ansjovis, rödlök och potatis i knyten på muurikan.

Patrik Ekman är arbetsmarknadskonsult med stort friluftsintresse. Han är ofta ute i naturen och lagar mat.

– Jag älskar friluftsliv och att utnyttja det som finns i närheten. Jag kan ta med några kompisar, komma ut i det fria och kombinera det med att laga mat ute. Jag är tillbaka i tid till nyheterna och har fått ett äventyr, säger Patrik som idag bjuder en hel skock arbetskompisar på laxpaket tillagade över öppen eld.

 

Mikael Lundgren är varje år med och skapar 6 000 säckar ved till kommunens grillplatser i Luleå. Bordet han sitter vid har byggts av virke som tagits tillvara när träd fällts på kommunens ägor.

 

Deltagarna på Simonsgården jobbar med olika insatser som bidrar till ett grönare Luleå. Syftet med det dagliga arbetet på gården är att deltagarna stärker sin egen ställning på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Naturreservatet Ormberget-Hertsölandet är ett av de områden som Simonsgårdens deltagare sköter om. Tack vare deras arbete går det utmärkt att grilla här under alla årstider.

Mikael Lundgren har jobbat i kommunen med olika uppgifter i många år. 2016 var han med om en arbetsplatsolycka. Han var borta ett antal år innan han kom tillbaka till jobbet 2020. Då började han med att arbetsträna och fick så småningom tillbaka sin anställning. Han tillverkar ved, kapar och klyver timmer till vedklabbar. Det blir 6 000 säckar ved per säsong till grillplatserna, plus ved till skärgårdsstugorna.

– När jag kom tillbaka efter olyckan var jag vaksam kring maskiner. Men jag vande mig. Jag har fått en ny syn på livet också. Mina barn och barnbarn blev ännu viktigare och vi har kommit mycket närmare varandra, berättar Mikael.

 

TIPS FÖR EN FIN STUND I NATUREN:

  • Hitta kommunens grillplatser i Kommunkartan. Länk till annan webbplats.
  • Även i byarna finns många grillplatser som ideella föreningar sköter och tillhandahåller ved till.
  • Packa det ni vill äta och ta med något varmt att dricka. Klä er varmt och ge er ut på ett roligt äventyr.
  • Allemansrättens minnesregel är: inte störa och inte förstöra.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Svedjeholm

Bild: Tomas Bergman

Logotyp