Banned Books Week till Luleå med samtal och konsert

Världen över hotas yttrandefriheten och böcker förbjuds. Som en motaktion har Banned Books Week kommit till Sverige – och Luleå. Den 5 oktober 2023 bjuder Luleå kommun på samtal om yttrandefrihet samt en konsert med West Middle East bestående av Love Antell, Ola Husamou och Arya Aramnejad.

Den 5 oktober klockan 19.00 är yttrandefriheten i fokus på Kulturens hus. Samtalet kretsar kring yttrandefrihet och censur i världen och gör nedstamp i Ryssland, Kina och Syrien. Men det handlar också om hur yttrandefriheten påverkas i Sverige.

Deltar gör Lusine Djanyan, armenisk-rysk konstnär och medlem i Pussy Riot, Hanna Sahlberg, journalist som driver Kinapodden och Ola Husamou, syrisk skådespelerska, barnboksförfattare, dramatiker, poet, översättare, kulturaktivist, musiker.

Här hittar du mer info om Banned Books Week i Luleå. Gratis inträde!  Länk till annan webbplats.

Love Antell, Ola Husamou och Arya Aramnejad är West Middle East och framför nyskriven musik under Bannes Books Week i Luleå.

Nyskriven musik för Banned Books Week Sverige

Konserten står West Middle East för: Ett musik- och konstprojekt av Arya Aramnejad, Ola Husamou och Love Antell som tillsammans skapar musik med texter på farsi, arabiska, svenska och engelska.

– För Banned Books Week Sverige framför de nyskrivna verk med musiker från Norrbottens Kammarorkester och gästartist Mirja Palo från Jokkmokk på kantele, säger David Jordansson.

Förbjudna barnböcker

Banned Books Week Sverige sker på flera ställen i landet under en vecka. För Luleås del blir det, förutom temakvällen på Kulturens hus, mindre utställningar på flera av biblioteken samt sagoläsning av förbjudna barnböcker.

Evenemanget är en del i Luleå kommuns fristadsprogram och arrangeras för första gången i Luleå.

– Arrangemanget har funnits i USA sedan 80-talet och här i Sverige koordineras det av Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket, säger Sara Pietikäinen och David Jordansson, Fristadskoordinatorer Luleå kommun.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Pressbild

Logotyp