Bok & Bild: Anna Gavanas – Från diskofeber till rejvhysteri

Hur gick det egentligen till när den elektroniska dansmusiken tog sig från de underjordiska och marginaliserade sammanhangen och rätt in i kulturlivets etablissemang? Det är frågan som författaren Anna Gavanas ger svar på i sin föreläsning under Bok & Bild. 

I dag strömmar såväl reklammakare, som arrangörer, filmmakare och entreprenörer till de elektroniska dansmusikscenerna med anspråk på rötter i historien.

Följ Bok & Bild på Facebook Länk till annan webbplats. för uppdateringar om nya akter, eller kolla in festivalens webb. Länk till annan webbplats.

 Anna Gavanas föreläser om elektronisk dansmusikhistoria, som hon skriver om i sin bok ”Från Diskofeber till Rejvhysteri”.

I dag strömmar såväl reklammakare, som arrangörer, filmmakare och entreprenörer till de elektroniska dansmusikscenerna med anspråk på rötter i historien.

Men vilka var egentligen ursprungssammanhangen för dansmusikscener som disco, rave och jungle? Och hur har de omtolkats och emottagits när de färdats till svenska städer?

Fina recensioner

Anna Gavanas är socialantropolog och författare. Utifrån sina böcker om elektronisk dansmusikhistoria, främst i boken ”Från Diskofeber till Rejvhysteri”, diskuterar hon hur dansgolvens utveckling kan relateras till skiften i myndigheters politik, mediers dynamik och socio-politiska motsättningar. Boken har fått stor uppmärksamhet och fina recensioner.

Efter föreläsningen levererar Gavana som kvällens DJ under Weekend vibes, musik som försätter publiken i rätt helgstämning och spelar ett vinyl-set som spänner över den elektroniska dansmusikhistorien från 1970-talet till 1990-talet; från disco via acid house till jungle.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Jeanette Bergström

Bild: Pressbilder

Logotyp