Dags för Luleå Hamnfestival

Ingen sommar utan Luleå Hamnfestival. Mellan 10-13 juli sjuder Luleå av extra mycket glädje, musik, mat, aktiviteter och nöjen i centrum och Norra hamn. Festivalgänget har jobbat hårt för att skapa en alldeles underbar sommarfestival med ett hjärta som slår för Luleå.

– Vi ser fram emot en vänlig, trygg och rolig festival. En härlig sommarfest som vi alla kan glädjas åt, både under festivaldagarna och som sköna sommarminnen en lång tid framöver. Här möts Luleåbor och tillresta som gillar att umgås, uppleva musik, äta gott, åka karusell, äta karamell och ha det riktigt trevligt, säger Leif Renholm, projektledare.

Luleå Hamnfestival pågår 10 juli - 13 juli och har fri entré.

Festivalgänget har skapat ett varierat utbud som de hoppas ska tilltala publiken, oavsett ålder och intressen.

– För barn har vi bland annat den numera klassiska vattenrutschbanan "energiruschen", massor med skojiga aktiviteter i Stadsparken och uppträdanden med Bolibompadraken. När det gäller ungdomar så satsar vi även i år på området LaLaLand, länk till annan webbplatsberättar Magdalena Malmqvist, projektkoordinator.

Vad händer på festivalens scener?

– Vi har ett högintressant artistutbudlänk till annan webbplats eller vad sägs till exempel om bluesdrottningen Louise Hoffsten, publikfavoriterna Raj-Raj Band, powermetal-bandet Machinae Supremacy och popundret Peg Parnevik? Dessutom kryddar vi med spännande artister från närområdet i Hamnfestivalen LIVElänk till annan webbplats, säger Örjan Esensjö, projektledare.

En nyhet är att det populära bluestältet har flyttats och ligger i år centralt vid Kulturens hus. Schlager, golden hits och rockabilly är också representerade i varsitt tält och gemensamt är att det serveras mat och dryck i samtliga tält.

En trygg festival för alla

I närheten har även Röda Korset sin station där man kan få sjukvård under hela festivalen. Även i år satsar Hamnfestivalen på nykterhetskampanjen Blås Gröntlänk till annan webbplats som riktar sig till målsmän och deras ungdomar mellan 13-17 år. Hamnfestivalen samarbetar självklart även med Polisen och socialförvaltningen och har utbildade fältarbetare på plats. Festivalkontoret på Quality hotell är bemannat för att hjälpa till och ge service under festivaldagarna.

– Vi jobbar hårt för att besökare ska känna sig trygga på festivalområdet och här måste alla ta ansvar och hjälpa till. Med trygghetsguidenlänk till annan webbplats vill vi uppmuntra till en tryggare festival, berättar Fanny Mosesson, projektkoordinator.

Festivalgänget avslutar med en hälsning:

– Vi vill rikta ett stort och hjärtligt tack till alla som med stort och smått bidrar till att göra Luleå Hamnfestival till en fantastisk sommarfest. Utan er – ingen festival! Lite extra ljus vill vi kasta på alla föreningar som med ideella krafter genomför insatser för att bjuda besökarna på någonting alldeles extra, i form av roliga och lärorika upplevelser, gemenskap och nya perspektiv. Ni är mer än guld värda. Inte bara för oss i festivaltider– utan för hela Luleå, alltid.


Festivalgänget. Från vänster: Leif Renholm, Magdalena Malmqvist, Fanny Mosesson och Örjan Esensjö.

FAKTA Luleå Hamnfestival

Text: Malin Holmqvist

Foto: Magnus Stenberg
och Snow Garden

10 juli 2019

Logotyp