Dansföreställning för de allra minsta: "Tänk vad vi kan skapa med scenkonst"

Under en vecka har dansaren och koreografen Fanny Kivimäki arbetat med att sätta upp en dansföreställning för de allra minsta. På söndag 10 december är det dags för premiär. ”Det är jättehärligt att se hur barnen tar för sig och blir en del av föreställningen”, säger hon.

Det är första gången som dansaren och koreografen Fanny Kivimäki sätter upp en dansföreställning för de allra minsta barnen, som också blir en del i föreställningen. "Det är härligt att se hur de tar för sig", säger hon.

Det är helt nedsläckt i lokalen, så när på ett svagt lila ljus som lyser i ett vitt tält mitt på golvet. Vid sidan av tältet sitter några barn tillsammans med sina vuxna. När ögonen vant sig vid ljuset ser vi plötsligt en figur ligga i mitten av tältet som sakta börjar röra sig.

Dansföreställningen Gro är en del av Dansinitiativets residens där dansaren och koreografen Fanny Kivimäki tillsammans med sin unga publik skapar en interaktiv föreställning. I en taktil dansföreställning bjuds barn från 0 till 3 år in för att tillsammans med sina vuxna upptäcka en värld av ljud, ljus och rörelse.

"Föreställningen kryddas av barnen"

En bit in i föreställningen får Fanny Kivimäki sällskap på golvet av nyfikna, entusiastiska barn.

– Det är så spännande för det händer ungefär nästan vid samma tillfälle varje gång. I det här rummet får man göra vad man vill nästan vad man vill, men jag märker ju att barnen oftast förhåller sig till föreställningen. Det är helt interaktivt och jag improviserar men håller mig till min idé och det blir olika varje gång, även om den har sin röda tråd och jag följer min koreografi. Men det kryddas av barnen, säger Fanny Kivimäki.

I dansföreställningen Gro lockar de mysiga bollarna upp barnen att interagera med Fanny. "Det är fascinerande att få uppleva deras upptäckt", säger hon.

Fanny Kivimäki har under närmare 20 år arbetat med dans och koreografi på professionell nivå, men det är första gången hon gör en föreställning för så här små barn.

– Jag har gjort många barnföreställningar tidigare, men inte för de allra minsta. Men nu, sedan jag själv har blivit mamma, tycker jag att det är så fascinerande att få uppleva deras upptäckt. Det är så himla häftigt. Så jag vill bara ge det till fler. För tänk vad vi kan göra med scenkonst. Vi kan tillsammans få uppleva någonting nytt och se sina barn i ett nytt sammanhang.

Turné nästa år

På söndag 10 december är det dags för premiär, med två föreställningar den dagen. Sedan är tanken att åka ut med föreställningen på turné.

– Jag ska ha lite julledigt först, men i januari kommer jag att spela i Kiruna, Pajala och Boden och förhoppningsvis på några fler platser också. Bland annat har en riksteaterförening hört av sig och ville ha in föreställningen i en by. Jag vill gärna nå ut till de minsta orterna också. Det är så viktigt med scenkonst så jag hoppas vi kan åka runt. Det kräver inte så mycket mer än en plats att vara på, säger Fanny Kivimäki.

Föreställningen sker under Luleå kommuns dansresidens och i samarbete med Dansinitiativet, Region Norrbotten och Pajala kommun. Residenset har även genomförts på Medborgarhuset i Korpilombolo.

Fanny Kivimäki, Rebecka Strand, danskonsulent på Region Norrbotten, Axel Ragnestam, scenograf och kostymör samt Hanna Lundqvist, produktions- och eventkoordinator på Dansinitiativet.

Dansföreställningen Gro sätts upp i samarbete mellan Fanny Kivimäki, Rebecka Strand, danskonsulent på Region Norrbotten, Axel Ragnestam, scenograf och kostymör samt Hanna Lundqvist, produktions- och eventkoordinator på Dansinitiativet.

Fakta Dansinitiativet

  • Dansinitiativet startade 2017 för att skapa en professionell bas för dans och samtida cirkus i Norrbotten och tar sedan 2019 emot publik i alla åldrar till hemmascenen i Luleå och till de platser de gästspelar på. På Dansinitiativet arbetar utbildade dansare, koreografer, producenter, tekniker och pedagoger.
  • Läs mer på dansinitiativet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Jeanette Bergström

Logotyp