Dansserien är tillbaka med en färgstark palett

I september är det dags för den sjätte upplagan av Dansserien som består av sex föreställningar under hösten och våren. Paletten av föreställningar inleds med ett franskt danskompani som intar scenen med arabiska rytmer och livemusiker.

Näst på tur står holländsk hiphop, med akrobatiska dansare som gör hisnande saker.

I november möts svenska och kubanska dansare i en spännande mix.

Februari bjuder på modern dans i Deborah Hays ikoniska mästerverk The Match med anrika Cullberg. Det är en av föreställningarna som flyttades fram på grund av pandemin och ges i samarbete med Luleå Riksteaterförening.

Brittiska Akram Khan Dance Company medverkade i den första upplagan av Dansserien. Nu kommer de tillbaka till Kulturens hus med en starkt berörande soloföreställning som handlar om barnsoldater som stred i första världskriget.

I april blir det grand final för Dansserien 2021-2022 när kanadensiska Cas Public gästar Luleå med verket Not Quite Midninght, som är inspirerat av känslor ur sagan om Askungen.

Den holländska gruppen The Ruggeds tänjer på gränserna för det möjliga i verket ”Between us” Foto: Dave van Hout

Dansintresset har exploderat

Programmet är framtaget av Olof Westring, Dans i Nord, som själv har en bakgrund som dansare, och Marie Wallstén, enhetschef för Konst, Scen och möten på Kulturens hus.

Dansserien går in på sitt sjätte år. Även om pandemivintern blev en smolk i bägaren, med inställda och uppskjutna föreställningar, har satsningen lyckats med sitt syfte flera gånger om.

– Vi ska ha rätt att möta dansen som konstform även hos oss i norr, och målet är att nå ut till en större och bredare publik. Publiktrycket har ökat med över tusen procent sedan vi startade och intresset för dansföreställningar är fortsatt stort, säger Olof.

Han konstaterar att säsongen före pandemin var ”all time high”.

– Vi tror och hoppas att ännu fler kommer att hitta till dansscenen under kommande säsong.

dans

Kennedy Junior Muntanga i Akram Khans starkt berörande soloföreställning Chotto Xenos. Foto: Ben Hopper

Dans i kalendern

Ung, gammal, stammis, nykomling – i danspubliken finns alla människor representerade och Marie och Olof har noterat att Dansserien också lockar yngre besökare. Arbetskompisar, par och vänner går tillsammans.

– Skulle kompisen inte kunna gå en kväll så kan vem som helst ta över biljetten. Sittningen är helt fri, vilket underlättar om någon bara vill köpa en enstaka biljett och följa med sina vänner en kväll.

Men det är själva abonnemanget på hela serien som är grejen för de flesta!

– Suget efter biljetter brukar vara stort. Många säger att det är perfekt att ha sex föreställningar inbokade i kalendern. Det är något att se fram emot tillsammans.

Något för alla

Tack vare den bredd som serien bjuder på finns chansen för alla att hitta ett uttryck man gillar lite extra. Den som följt Dansserien har genom åren fått uppleva allt ifrån flamenco och balett till jazz och hiphop och de positiva kommentarerna har varit många; ”Det kändes som att de dansade berättelsen om mitt liv!” ”Samhällskritiken i föreställningen träffade helt rätt.”

– Vi har fått mycket positiv respons. Besökare som aldrig varit på dans har varit helt lyriska. Många uppskattar också möjligheten att träffa dansare och koreografer före själva föreställningen, säger Marie och berättar att hon, Olof och Marie Larsson Sturdy, från dans i Nord, alltid bjuder på ett Intro.

– Vi gör lättsamma intervjuer i loungen och även publiken får ställa frågor. Det ger ett mervärde till föreställningen, samtidigt som många passar på att äta en mingeltallrik tillsammans.

dans

Franska Massala Dance Company i Oum. Foto: Elian Bachini

Världseliten återvänder

Ett gott betyg för Dansserien är att både publik och dansare kommer tillbaka och det gläder både Marie och Olof.

– Det är fantastiskt att världseliten av dansare väljer Luleå och Kulturen hus om igen. Vi erbjuder inte Metropolitan, men många fascineras av våra isvägar på vintern och de uppskattar värdskapet. Det som händer utanför dansscenen kan vara lika viktigt som det som utspelas där, säger Olof.

FAKTA

  • Dansserien är ett samarbete mellan Dans i Nord, Kulturens hus och Luleå Riksteaterförening.
  • Prenumerationen bjuder på sex föreställningar.
  • Dansserien arrangeras för sjätte året i rad.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: pressbilder

Logotyp