De är årets kultur- och fritidsstipendiater

Vad har konstnären Anja Örn, pingisproffset Ingela Lundbäck, Luleå Roller Derby och Kontext – litterär scen i Luleå gemensamt? Jo, de kommer alla att tilldelas årets kultur- och fritidsstipendier från Luleå kommun.

Stipendierna är på 15 000 kronor vardera och är till för att uppmuntra och stödja prestationer i Luleås kultur- och fritidsliv. Enligt kriterierna ska stipendiaterna vara bosatta eller verksamma inom kommunen eller komma härifrån.

Luleå Roller Derby, och de andra stipendiaterna, tar emot stipendiet under kommunfullmäktiges sammanträde den 20:e december.

En enig jury inom Kultur- och fritidsförvaltningen har utsett stipendiaterna med motiveringarna:

Anja Örn

Stipendiet går till konstnären Anja Örn för hennes sätt att gestalta skärningspunkter i olika miljöer och genom former gör hon ingrepp i naturen och utmanar gränsen mellan industri och landskap. Hennes konstverk Till minnet av en älv, som även köpts in till Moderna Museets samlingar, har rönt stor nationell uppmärksamhet genom fem böljande forsar gjutna i aluminium, forsar som inte längre finns.

Anja ingår i Norrakollektivet tillsammans med konstnärerna Tomas Örn och Fanny Carinasdotter och har medverkat i flertalet utställningar i Sverige och internationellt. Hon är även en av eldsjälarna bakom Galleri Syster.

Kontext – litterär scen i Luleå

Stipendiet går till föreningen Kontext – litterär scen i Luleå som sedan 2004 skapat en mötesplats för litteratursamtal och lyft Luleå som stad. Kontext har tagit litteraturen närmre Luleås invånare och genom den breddat perspektiven och berikat våra liv med berättelser.

Tack vare Kontext litteraturscen ges tillfällen att lyfta blicken och drömma oss bortom våra egna liv. Deras engagemang låter aldrig samtalen tystna då föreningen, i tider när vi inte kunnat mötas, skapat möjlighet att ta del av litteraturen oavsett tid eller plats.

Ingela Lundbäck

Stipendiet går till Ingela Lundbäck, en av Luleås främsta parasportutövare för sina fina prestationer under åren. VM-silver i singel 2010 och EM-guld i singel 2005, 2009 och 2011. Så sent som i år tävlade hon i Paralympics där hon kammade hem ett silver i dubbel tillsammans med spelpartnern Anna-Carin Ahlqvist. Ingela är en ambassadör för Luleå och en stor inspiratör för andra idrottare.

Luleå Roller Derby

Stipendiet går till Luleå Roller Derby för deras engagemang i den normbrytande sporten med stor mångfald. Luleå Roller Derby har funnits sedan 2010 och är en förening som välkomnar alla att delta, oavsett ålder, kroppsform eller könsidentitet.

Idag har föreningen juniorer och seniorer som tränar och laget har sju år i elitserien bakom sig. De var en av de första roller derbyföreningarna i Sverige med barn- och ungdomsverksamhet och är ett viktigt alternativ till de traditionella sporterna, särskilt för tjejer och HBTQIA+ personer.

När delas stipendierna ut?

Utdelningen sker vid kommunfullmäktiges sammanträde, måndag den 20:e december klockan 13.15 i Stadshusets sessionssal.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg
Foto: Luleå Roller Derby och Privat (Anja Örns skulpturer)

Logotyp