”Det är så himla fint att den finns”

Ta på dig kängorna, snöra fast skridskorna eller låna en spark från sparkeringen – det är dags att ge sig ut på fruset vatten. Fotografen Tomas Bergman har satt ihop en bildfrossa av vårvinterns oförglömliga ögonblick från isvägen i Luleå.

Varje år plogas den milslånga sträckan mellan Norra hamn och Södra hamn, samt vidare ut till ön Gråsjälören, upp för fotgängare, skid-, spark-, och skidskoåkare. När isen tillåter plogas det även upp vägar ut till fler öar och för biltrafik.

"Det är verkligen ett landmärke för Luleå", tycker Erika Sundvall om isvägen.

Längs sträckan mellan Norra hamn och Södra hamn, samt vid Gråsjälören, finns det eldplatser som det är fritt fram att använda för vem som helst.

Axel Sundvall, Erika Sundvall och Anders Sundvall tog sig ut till Gråsjälören under sportlovet för att grilla korv i det härliga vädret.

– Det är så himla fint att den finns. Isvägen är verkligen fantastisk, säger Erika Sundvall.

Familjen Sundvall brukar åka ut på isvägen någon gång varje säsong. Det är ett sätt att komma ut och hitta på någonting.

Familjen Aittamaa/Esberg uppskattar isbanan. Pojkarna Elis och Ture passar på att träna på skridskoåkningen.

Tobias Esberg, Stina Aittamaa och sönerna Elis och Ture tillsammans gammelmormor Eivor Hansson ute i friska luften. Sönerna hann med att träna skridskoåkning medan familjen grillade korv. Hunden Esca fick såklart följa med också!

– Isvägen är en investering i så mycket. Jag tycker det är väldigt positivt att den finns, säger Stina Aittamaa.

En krigsbunker? Ja, det har betonggrunden på Gråsjälören förvandlats till när Tage och Arvid Wande får bestämma. En bra lekplats var det i alla fall!

Under sportlovet var Tage och Arvid Wande ute med sin mamma Therese Lönnkvist på isvägen. De tog sig ut till favoritplatsen Gråsjälören med skidskor.

– Isvägen är verkligen toppen. Det är ett lätt sätt att ta sig ut, säger Therese Lönnkvist. Sönerna Tage och Arvid Wande håller med.

”Vi i Luleå är väldigt bortskämda med naturen, älvarna och isarna. Det går verkligen att nyttja sommar- och vintertid,” säger Anne Lindvall (till vänster)

Kompisarna Anne Lindvall och Josefine Nyström träffades tillsammans med sina döttrar på isvägen under en ledig dag för en promenad. Anne Lindvall och Josefine Nyström brukar promenera mycket kring Sörbyarna, där de bor, men den här dagen åkte de in till isvägen för att njuta av go-vädret.

– Det är fint att gå så nära stan, men inte bland massa människor, säger Anne Lindvall.

Visste du att...

  • 2017 utnämnde CNN Travel isvägen i Luleå till en av de 50 naturupplevelser som de rekommenderar sina tittare.
  • National Geographic har en stor satsning som heter "Europa från ovan". I andra säsongen gör National Geographic nedslag i Sverige och Norrbotten. De filmade bland annat i Luleå skärgård för att ta reda på hur arbetet med isvägarna går till.

Text: Elin Carlansson

Foto: Tomas Bergman

Logotyp