En annorlunda jul

Ingen julmarknad på Hägnan, ingen julkalender i stadsparken: Det här pandemiåret påverkar även jultiden. Här kommer redaktionens tips på hur du kan rädda julen.

Vårt Luleås redaktion ger på tips på julklappar och bibliotekarie Agneta Krohn Strömshed ger sina bästa boktips.

Ett säkert kort

Ett presentkort brukar passa de flesta. Ge någon du tycker om Luleå Citykortet i julklapp och stötta handeln på samma gång. Presentkortet gäller på över 200 butiker och restauranger i Luleå kommun. Du köper kortet i automater som finns i Smedjan, Shopping eller Strand galleria och laddar dem med valfritt belopp mellan 100 –5 000 kronor. Det har nog aldrig varit viktigare att handla lokalt.

Spårknappen

I vinter känns det säkrast att satsa på utomhusaktiviteter. Ge någon du tycker om fri tillgång till skidspår i toppklass på Ormberget. Du kan köpa en spårknapp som gäller hela säsongen för 411 kronor eller dagspass i spåren för 41 kronor/dag. Går att köpa via e-tjänst eller på Turistcenter.

Stadsarkivets årsbok

Runt Lucia kan du köpa Stadsarkivets årsbok 2020–2021 på Turistcenter i Kulturens hus, i Stadshusets reception och på Stadsarkivet. Med många bilder från Luleås, Råneås och Nederluleås industrihistoria, Bergströmska handelshuset, Klöverträsk, Bostället och Gammelstads gästgiveri. Kontakta stadsarkivet via e-post stadsarkivet@lulea.se om du vill få boken hemsänd mot porto.

Agnetas boktips inför julen

Bibliotekarie Agneta Krohn Strömshed ger sina bästa tips just nu. Kolla gärna in instagramkontot @bibbloagneta för ännu fler boktips.

Väktarinnan

Åsa Rosén, Rabén & Sjögren 2020

14-åriga tvillingarna Iza och Enok lämnar motvilligt våningen i Stockholm och flyttar till mormors lilla stuga intill Torneälv. Deras hjärtsjuka pappa måste ändra sina vanor och vad passar då bättre än att göra det i en liten by i Norrbotten? Dessvärre infinner sig inte lugnet, familjen ska nämligen bygga sitt hus på mark som redan är upptagen. Detta är första delen i fantasyserien Viskornas dal – och den gav mersmak!

Döden som vakar

Anne-Marie Schjetlein, Bokfabriken 2020

En svårt sjuk ung kvinna har sin pappa vid sjuksängen varje dag, men när hon tillfrisknar försvinner han spårlöst. Kirurgen Andreas börjar ana ett samband mellan andra fall i Sverige. Samtidigt får vi följa en namnlös person som inte vill någon gott. Det här är sjätte boken om kirurgen Andreas – och vi får lite norrbottensvibbar när han träffar en kollega från Sunderby sjukhus. De fem tidigare finns att lyssna på i gratisappen Biblio.

Kom öde ö rädd

Fanny Felicia Svanberg, Black Island Books 2020

Skogsråttorna Daisy och Spolen är syskon och bor i en gammal tall. Daisy tvingar med sig Spolen på en utflykt till stranden. Precis när de ska gå hem igen ser Spolen något som flyter ute i vattnet. Det är en flaskpost från någon som heter Tots – och Tots verkar vara i fara! Ska Daisy och Spolen hinna rädda Tots? Det här är en spännande äventyrsberättelse i bilderboksform, med härliga bilder som innehåller många detaljer.

Rotvälta

Tove Alsterdal, Lind & Co 2020

Olof har hämtat en Pontiac i Älvsbyn för att köra ner den till Stockholm. En ingivelse får honom att för första gången på 23 år besöka sitt barndomshem. Polisen Eira Sjödin är döpt efter en ung kvinna som dog av en rikoschetterande kula under Ådalshändelserna 1931, och hennes och Olofs vägar korsas eftersom han hittar sin pappa död i duschen. Insmuget i den här välskrivna och spännande historien finns massor av intressant svensk historia.

Text och foto: Luleå kommun/pressbilder

16 december 2020

Logotyp